2014. már 04.

Filmajánló: Forrest Gump

írta: FMK
Filmajánló: Forrest Gump

tjmz4rblhvk670gyjpxin8sbfnb.jpg

amerikai filmszatíra, 141 perc, 1994

rendező: Robert Zemeckis

szereplő(k): Tom Hanks (Forrest Gump), Sally Field (Mrs. Gump), Robin Wright (Jenny Curran), Gary Sinise (Dan Taylor)

Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe trilógia), Tom Hanks páratlan alakításával karöltve igazi klasszikust vitt vászonra, mely a 1990-es évek óta kultuszfilmnek számít. A film Winston Groom regénye alapján készült.

A történet főhőse az enyhén értelmi csökkent Forrest (Tom Hanks). Forrestnek nincs könnyű élete. Szellemi fogyatékossága és gerincproblémái miatt már gyermek korától ki van közösítve. Rendes iskolába csak szerető édesanyja az igazgatónál való “közreműködésével ” veszik fel. A sulis évek alatt egyetlen barátja akad csupán, a nehéz sorsú Jenny. Forrest és Jenny élete párhuzamosan halad egymás mellett a főiskola után is. Forrest részt vesz a vietnámi háborúban, Jenny hippiként tüntet. Forrest útja során szert tesz egy-két igaz barátra (Bubba és Dan hadnagy), míg Jenny a “normális” lány csupán talmi barátokat szerez. Forrest sikeresen végzi tanulmányait, míg a nála a társadalmi normák által jobban elfogadott Jenny végigdrogozza Amerikát és az iskolát sem fejezi be. Kettejük furcsa, szerelembe hajló kapcsolata mégis töretlen. Barátságuk, “mint a borsó meg a héja”, sosem szakadnak el végleg egymástól.

forrestgump-still-img.jpg

Ez a film egy fiú életét mutatja be, aki kicsit más, mégis sokszor emberibb azoknál, akiket a közszemlélet normálisnak tart. Forrestnek nincsenek előítéletei, nem akar senkit megváltoztatni vagy megtéríteni, nemes egyszerűséggel követi álmait, ragaszkodik hozzájuk. Kérdés nélkül fogad el dolgokat, bámulatra méltó kitartással teljesít minden rászabott feladatot, de  sosem felejt el ember maradni. Nem vágyik hírnévre vagy dicsőségre, megejtő ártatlansággal kezeli az ilyen szituációkat is (mint például mikor a háborúellenes tüntetésen beszédet mond). Tudja magáról, hogy más, mint a többiek, de sosem kovácsol ebből előnyt, a számára kirótt lehetőségekből próbálja a legjobbat kihozni.

Robert Zemeckis nívós színészgárdát mozgatott meg a mozi sikere érdekében. Gary Sinise-t (Apollo 13), mint lábát vesztett vietnámi hős jelenik meg a vásznon, Mykelti Williamson pedig az elálló ajkú bajtársa lesz Forrestnek. Jenny szerepében a káprázatosan szép Robin Wright, a “mama aki, mindig aztmondja” Sally Field (A lányom nélkül soha) és persze Tom Hanks ( A számkivetett, Angyalok és Démonok), mint a főszereplő Forrest. Mindenki sziporkázik, mindenki odaillik. Tom Hanks élete legjobb játékát nyújtja a filmben.

A Forrest Gump 95-ben 6 Oscar díjat kapott köztük a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színész díját. Ezzel abban az évben lekörözte az IMDB jelen pillanatban is első helyezettjét, a Remény rabjait. A filmet nem ajánlani kell, azt hiszem már rengetegen látták és szerették meg, hanem újra-ajánlani, hiszen minden életszakaszban más és más értéket vélünk felfedezni benne, más fog meghatni, vagy éppen máson fogunk nevetni, de egy biztos: minél többször látjuk ezt a filmet, annál jobban oda fogunk rá figyelni.

forrest_gump_1080p_www_yify_torrents_com_3_large.png

Forrest Gump különleges figura, aki élete folyamán mindig valami rendkívülit visz véghez. A szenzációhajhász sajtó pedig rendre le is közli azt az eseményt, amely éppen vele történik. Ő nem igazán vesz tudomást arról, hogy az aktuális amerikai elnökkel diskurál, vagy John Lennon-nal egy talkshow-ban ül, esetleg egy új ping-pong ütő reklámarcává teszik meg.  Ezeknek a “csekélységeknek” nem tulajdonít különösebb jelentőséget, sőt, igazán nem is a siker és a dicsőség élteti, hanem a szerettei.

A film mondanivalója egyben az ő emberséges jelleme is. Miért is kell állandóan pörgésben lennünk, ha nincs kivel megosztani a pörgésünkben elért sikereinket? Forrest Gump nem egy okos ember, mégis eléri céljait, mert kellően kitartó tiszta jellem, aki a szeretteiért él. 

Szólj hozzá

filmajánló ajánlók Forrest Gump