2015. júl 09.

Miért is olyan egészséges az úszás?

írta: FMK
Miért is olyan egészséges az úszás?

Mit élünk át úszás közben? Hogyan hat a szervezetre? Miért ajánljuk mindenkinek? És hogyan kezdjünk neki? Ha szeretne minderről többet megtudni, érdemes velünk tartani.

231000_swimming_daniel_bell_reflections_action_3b_2000_sydney_event_photo.jpg

Az úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Akik rendszeresen járnak úszni tudják, hogy milyen jótékonyan hat szervezetükre a vízben lebegés, tempózás. Élmény ebben a természetes közegben megszabadulni testi és lelki terheinktől.

Az úszás élettanilag az egyik legkiválóbb aerob mozgásforma. Pozitív élettani hatásai miatt, szinte minden korosztály számára ajánlott. Technikája viszonylag könnyen elsajátítható.

Az úszás hatásai:

  • Megmozgatja a test összes izmát, és javítja az általános teherbíró képességet.
  • Az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít, így a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve.
  • Kedvezően befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését is, melynek köszönhetően javul a szervezet oxigénellátása.
  • Ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. A súlytalan izommunka segít rendben tartani a gerinc stabil állását is.
  • A víz felhajtóereje következtében beállt súlycsökkenés tehermentesíti a mozgatórendszert. Úszás közben az ízületek terhelése szinte elhanyagolható, így olyan mozgások is végezhetők fájdalommentesen, amelynek a szárazföldön történő végrehajtása fájdalmat okozna. Nem véletlen, hogy a gyógytorna és gyógytestnevelés kiemelt eszköze.
  • Mindezen túl, a súlytalan lebegés lelki békénk stabilizálódásához is hozzájárul. Kedvező hatással van az idegrendszerre, stresszoldó, hozzásegíthet a fölösleges energiák levezetéséhez.

További előnyei:

  • technikáját bármelyik életkorban könnyen elsajátíthatjuk, jótékony hatását a fiatalok és az idősebbek is élvezhetik, nemcsak a túlsúlyosak számára ad lehetőséget a kímélő edzésre, hanem akár a várandósoknak is, a sportsérülések elszenvedésének esélye is igen alacsony.

 swimming-in-the-sea.jpg

Szólj hozzá

Egészség