2015. jún 09.

Éltető összetevőink XXV. Moringa

írta: FMK
Éltető összetevőink XXV. Moringa


moringa-leaves.jpgMásnéven a „Csodafa” - az egyik leggazdagabb tápanyagforrás. Csak hogy néhány hatását említsük, pl. energetizáló, lúgosító, gyulladáscsökkentő. A moringafélék (Moringaceae) családjába több mint egy tucat faj tartozik. A növények őshazája többek között Arábia, Afrika, Mexikó, Malajzia. Több néven is elérhetjük a forrásokban, pl. dobverőfa, lóretekfa.


A Moringa egy koncentrált, kombinációs összetételű növény, mely kis mennyiségben is nagyon magas tápanyagtartalommal bír. A fának szinte minden része fogyasztható, de a levelében van az emberi szervezet számára legoptimálisabb hatóanyag koncentráció: esszenciális aminosavakat tartalmaz, valamint igen gazdag fehérjében, A, B, C vitaminokban és ásványi anyagokban. Virágai magas kálium és kálcium tartalommal rendelkeznek. A növény magja 30-40% Omega 9 zsírsavban gazdag olajat tartalmaz, a zsírtalanított lisztje pedig 61% fehérjét. Ez a növény a vas és a kálcium egyik legnagyszerűbb forrása.

A Moringa levélőrlemény 80 létfontosságú tápanyagot, 46 féle antioxidánst tartalmaz!

moringa.jpg
Gondolta volna?


7x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
4x annyi béta karotint, mint a sárgarépa
3x annyi vasat, mint a spenót
4x annyi kálciumot, mint a tej
3x annyi káliumot, mint a banán


Az indiai ősi tudomány, az ájurvéda közel 300 betegségre, problémára javasolja a moringát.
Többek között:

- energiát adhat és erősítheti az immunrendszert
- stabilizálhatja a vércukorszintet és a vérnyomást
- javíthatja a vérkeringést, az agy és a szem vérellátását
- pozitív hatással lehet a szív és érrendszerre
- gátolhatja az érelmeszesedést
- csökkentheti az ízületi gyulladást
- megelőzheti a migrénes típusú fejfájás kialakulását
- elősegítheti a fizikai megterhelés utáni regenerálódást
- serkentheti az anyagcserét és az emésztést
- gátolhatja a depressziót és a szorongást
- pozitív hatással lehet a máj- és veseműködésre
- javíthatja a memóriát

 

 

Szólj hozzá

Egészség