2015. jún 09.

Motiváló tények - A futás jótékony hatásai

írta: FMK
Motiváló tények - A futás jótékony hatásai

 

bg_runner.jpgItt a jó idő, szinte hívogat a levegő egy kis kinti mozgásra. A legegyszerűbb, ha futni indulsz.

A futás egy aerob edzés, azaz: oxigén jelenlétében végzett terhelés. Ez némiképp leegyszerűsítve azt jelenti, hogy, nem fogyunk ki a levegőből futás közben. Az aerob terhelés megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, és ezen keresztül javítja a keringési rendszert. A zsírégetés szóban ott az égetés, melyhez az oxigén mindenképp szükséges, így olyan mozgással, ahol nem jut a szervezet elegendő oxigénhez, zsír sem tud égni, olyankor a szénhidrát raktárak biztosítják az energiát.

A futást csak elkezdeni nehéz, de amint rákapsz az ízére, szinte menthetetlenül függővé válsz. Szerencsére nem is kell leszoknod róla, hiszen mind a közérzetednek, mind az alakodnak jót tesz.


Ajánlott lépések a futás elkezdéséhez


1. Határozd el, tervezz előre!

Mielőtt elindulsz: a ruhád legyen kényelmes, olyan anyagból, ami nem tartja a nedvességet. A futócipőd célszerű szakember segítségével kiválasztani, fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, sok múlik rajta.
Minden edzés előtt melegíts be! Fontos a boka és a térdízületek átmozgatása: bokakörzés, szökdelések, teljes guggolások, törzshajlítások, nyújtások, sétáló kitörések. Ezt soha ne hagyd ki futás előtt.

2. Zene vagy futópartner!

Sokkal könnyebben veszed rá magad az edzésre, ha nem egyedül indulsz neki. Nem kell mindig valakivel együtt futnod, ha nem akad partner, akkor egy mp3 lejátszó is megteszi. A zene motivál, felpörget, vele az idő is gyorsabban telik, de vigyázz arra, hogy ne legyen túl hangos: óvd az egészséged és figyelj a környezeted hangjaira is.


3. Kezdj lassan!

Ne kezdj rögtön sprintekbe, mert pár méter után gyorsan kifulladhatsz. Kezdj szépen, lassan kocogni (ha kell, sétálj bele), így tovább bírod, és a sikerélmény is meglesz. A tempót, a távot fokozatosan növelheted, saját tested jelzéseire figyelve, igényeire szabva.

group-running.jpg

A futás jótékony hatásai


Viszlát stressz!

A mentális kiegyensúlyozottság mellett a fizikai igénybevétel a stresszfaktort is csökkenti, hisz a test átmozgatása remekül oldja a feszültséget és a felszabaduló endorfin is segít a nyugodtabb életmódban.

Szabadulj meg a kalóriáktól!

A legtöbben azért állnak neki mozogni, hogy fittebbek és karcsúbbak legyenek. A futás az egyik legintenzívebb zsírégető és kalóriafaló tevékenység, ám ha már túl könnyűnek érezzük a napi táv megtételét, akkor szerezzünk be bokasúlyokat, fussunk súlyzóval vagy váltogassuk a távon belül a tempót, az intenzitást.

Egészséges szív

Testünk motorja a szív is hálás minden megtett méterért, hisz a futás egyrészt csökkenti a koleszterinszintet, másrészt megpörgeti a szívet is, ami így jobban bírja az igénybevételt. A mozgás e mellett csökkenti a magas vérnyomás és a stroke kockázatát is.

Erős immunrendszer

Az ősz beköszöntével könnyebben elkaphatjuk a betegségeket is - persze a futóknak erre is kisebb az esélyük, mivel a testmozgás az immunrendszert is erősíti, szóval fel a futócipőkkel és nyomás a szabadba.

 

Szólj hozzá

Egészség