2013. nov 04.

Éltető összetevőink VII. Acai

írta: FMK
Éltető összetevőink VII. Acai

acai-berry-heart1.jpg

"Az acai kevés cukrot tartalmaz, az íze pedig a vörösboréra és a csokoládééra hasonlít"

Az acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) bogyó vagy acai gyümölcs hatalmas pálmán nő az amazóniai esőerdőben, és olyan, mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Nagyon finom trópusi íze van. Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás. Az bennszülött törzsek az „élet fájaként” tisztelték az acai-t, évszázadokon át használták, termesztették ültetvényeiken és fogyasztották, amely balzsamként hatott egészségi állapotukra. Az acai bogyót (melyben 10x annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon.

Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, melyek a kutatások szerint elősegítik az emésztési rendszer egészséges működését, csökkentik a koleszterin-szintet és segítenek megállítani az idő előtti öregedést. Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.

Az omega zsírsavak (6 és 9) nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásához és regenerálódásához. Ezenkívül segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy intenzív testmozgás után, és bizonyítottan csökkentik az LDL, és fenntartják a HDL koleszterin-szintet. A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban. Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.

Az acai egy majdnem tökéletes aminosav összeállítást tartalmaz. Az aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához. Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága van.

Az acai ezenkívül rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében, ami emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebontható és szállítható az izmokhoz, mint az állati fehérje (pl. ami húsban vagy tejben található). Az acai gazdag szénhidrátokban is, ami a munkához, mozgáshoz, sportoláshoz szükséges energiával látja el a szervezetet. Az acai bogyó ORAC értéke pedig magasabb, mint bármely más ehető bogyónak a világon!

Az acai bogyók proantocianidin tartalma arányaiban 10-30-szorosa a vörösborban található antocianidoknak. Bár a franciák zsírdús ételeket esznek, a nyugati országokhoz képest jóval kevesebb náluk a szív- és érrendszeri betegség. Ezt a tényezőt a vörösborfogyasztásuknak tulajdonítják.

Az acaiban található teobromin egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel, noha nagyon más hatása van a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatású hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek erős, azonnali, élénkítő hatása van.

Vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása segíti a szervezetet. Légúttágítóként is működik, amivel segít megnyitni a levegő útját a tüdőben. A megnövekedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, erőt és sportteljesítményt.

Az acaiban található fitoszterolok növényi sejthártyák komplex vegyületei, melyek segítenek szív-és keringési problémák és az emésztőrendszer problémái esetén.

 

Szólj hozzá

acai Egészség Éltető összetevőink