2014. máj 09.

Éltető összetevőink XIII. Brokkoli

írta: FMK
Éltető összetevőink XIII. Brokkoli

brokkoli(1)(1).jpg

A brokkoli a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növény, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. A vadkáposzta egyik háziasított változata, közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. Már a római korban is ismerték és termesztették ezt a növényt, neve is az olasz „brocco”, rügy szóból származik. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikába, de a növény csak az 1920-as években vált igazán népszerűvé. Jelenleg leginkább Franciaországban, Olaszországban és Angliában jelentős a fogyasztása. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, és már igen sokféleképpen használják a háztartásokban. Párolva készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető. Mindemellett lassítja az öregedést.

A dohányzók számára jó hír, hogy a brokkoli fogyasztásával enyhíthetik a dohányzás káros hatásait.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a brokkoli fogyasztás megemeli a dohányzók vérének C-vitamin tartalmát. A szervezetben lévő legfontosabb antioxidáns a glutathione szintje megháromszorozódik, ami jelentős védelmet jelent a szabad oxigén radikálok veszélyes hatásai ellen. A dohányosok általában szenvednek valamilyen fokú hypoxiában (hiányos oxigén-ellátottság), mely egy tizedére csökkenthető brokkoli fogyasztásával.

Azonban az ételkészítés során a vitaminok nagy része sérül, így a C-vitamin-veszteség kb. 35-40% pároláskor és 20-30% fagyasztás során. A rákprevenciós étrenden túl az energiaszegény (100 g brokkoli energiatartalma 24 kcal /100 kJ), rostdús étrend alapját is jelentheti. Ellenben, mivel puffasztó zöldségfélének minősül, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegek diétájában. Alacsony a fehérje- (3,3 g/100 g), a zsiradék- (0,2 g/100 g) és a szénhidráttartalma (2,1 g/100 g) is.

Nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása terhesség ideje alatt, mert egy csésze brokkoli 94 mcg folsavat tartalmaz, ami egy B-vitamin féle, és nagy szerepet játszik a DNS és RNS szintézisében. A folsavhiány terhesség alatt számos fejlődési rendellenességhez vezethet.

Aktivizálja az immunrendszert.

2,5 dl brokkoliban 1359 mcg béta-karotin található, amely erősíti az immunrendszert. A kisebb mennyiségben meglévő, ám nagyon hasznos cink és szelén szintén az immunrendszer védelmét szolgálja.

Erősíti a csontozatot.

Egy csésze (2,5dl) brokkoli 74 mg kalciumot, 123 mg C-vitamint tartalmaz. Segíti a kalcium felhasználását, miközben mindössze 44 kalóriát jelent.

Védi a szemet.

A brokkoli, mint más zöld leveles zöldségek, jó adag növényi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz. A karotinok családjából luteint, zeaxantint, mindkettő nagy mennyiségben koncentrálódik a szemlencsében. Heti háromszori brokkolifogyasztás már csökkenti a szürkehályog képződésének esélyét.

Óvja a szívet.

Egy kísérletben százezer ember vett részt. Azoknál, akiknek étrendjében a leggyakrabban volt brokkoli, tea, hagyma, alma – amelyek a leggazdagabb flavonoid források – 20%kal kisebb volt a szívbetegség rizikója.

A sulforaphane, segít a nap által leégett bőr regenerálódásában, ezzel védelmet nyújt a bőrrák kialakulásával szemben.

Méregtelenít.

A brokkoliban lévő alkotórészek jeleznek génjeinknek, hogy növeljék azon enzimek termelését, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítésben. Ennek során megsemmisítik a veszélyes anyagokat.

A brokkoli kaempferolban gazdag, mely véd a petefészekrák ellen. Az öt leggyakoribb flavonoid a myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin. Ezeknek a táplálékkal történő beviteléről végeztek kutatást. 66940 nőt 18 éven keresztül vizsgáltak, és azt találták, hogy azok, akiknek táplálkozásában a leginkább megtalálható volt ez az 5 flavonoid, azoknál 25%-kal csökkent a petefészekrák rizikója, azokhoz viszonyítva, akik kevesebbet fogyasztottak.

A kaempferol megtalálható a zöld teában, a brokkoliban, hagymában. A legjobb luteolin források pedig még a zeller, a petrezselyem, erős paprika, spenót, karórépa.

Indole-3 –carbinol a brokkoliban természetesen meglévő összetevő. Kutatók már korábban is azt találták, hogy védelmet nyújt a mell- és prosztatarák ellen, valamint csökkenti a koleszterin közvetítőjének, az apolipoprotein B-100-nak a kiválasztását. Így a szív-érrendszert is védi.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy nem csak a koleszterin közvetítését csökkenti, hanem a májsejtek lipid-termelését is.  

Szólj hozzá

brokkoli Egészség Éltető összetevőink