2014. jan 07.

Éltető összetevőink IX. Csipkebogyó

írta: FMK
Éltető összetevőink IX. Csipkebogyó

csipkebogyó-olaj2.jpg

Népies elnevezése: csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa termése: csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedli

A csipkebogyó (latin nevén: Rosa canina) a vadrózsa finom és nagyon egészséges (ál)termése, melyet már a Krisztus előtti időkben is ismertek. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána ez a vitamindús termés, melynek érett állapotú színe igen jellegzetes, pirosas. A csipkebogyó gazdag egészségvédő hatóanyagokban. Magas C-vitamin tartalma mellett, van még benne A, B, E, K vitamin, cukor, pektin, alma-, és citromsav, fehérje, karotinoidok, illetve magnézium.

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

Érdekesség! Házilag készített csipkebogyó bor: 10 dkg szárított csipkebogyót öntsünk le 1 liter jó minőségű, száraz vörösborral. Hagyjuk ázni 2 hétig, majd szűrjük le. Napi két deciliternyit érdemes fogyasztani belőle. Stimulálja az emésztést és segíti a vérkeringést.

Vannak népek, ahol boron kívül pálinkát vagy likőrt készítenek a hecsedliből, de a svédek például levest főznek belőle. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes kerti- és vadgyümölcs közül, C-vitamin tartalma tízszer nagyobb, mint a citromé.

A bibliában a csipkebokor Mózes elhivatottságát szimbolizálja. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.

 

Szólj hozzá

csipkebogyó Egészség Éltető összetevőink