2014. jan 07.

A világ 10 legszebb városa

írta: FMK
A világ 10 legszebb városa

Ha már új év és újévi fogadalmak, akkor fogadjuk meg a Dalai Láma tanácsát, miszerint mindenévben utazzunk el valahova, ahol még nem jártunk. A világ tele van szebbnél szebb városokkal, helyekkel, és szerencsénkre ezekből a gyöngyszemekből sok itt található az öreg kontinensen, ezért nem is kell nagyon messze mennünk Európa szívéből. Íme egy kis segítség a 2014-es úti célok kiválasztásához!

1. Velence

Az UNESCO-védelme alatt álló „fény városa”, vagy más néven a „víz városa”, az Adria királynője. Az észak-olaszországi város tölgy és fenyőfaoszlopok ezreire épített házakból áll, 118 szigetre épült és ezeket mintegy 400 híd köti össze, de így is mindegyik sziget külön közösséget alkot– saját védőszentje, temploma, központi tere, palotája és nemesi családja van. Velence tengeri kikötő, építészeti remekművekben és kulturális örökségét tekintve a világ egyik leggazdagabb városa.

velence.jpg

 

2. Párizs

A Szajna és hídjai, a Montmartre elbűvölő utcái, a zöld parkok, a hatalmasra feszített terek mind megerősítik a tényt, hogy Párizs a legelegánsabb, legkifinomultabb és a legromantikusabb város a világon. Tervezők ihletője, divatfanatikusok végállomása, számtalan művész és életművész múzsája. Vonzerejéből mit sem veszített évszázadok óta, így ha még csak gondolatban is, de üljünk ki egy kávézó teraszára, és élvezzük a még langyos fényeket és a tangóharmonika hangját. Mondják, Párizs ősszel a legszebb.

párizs.jpg

 

 

3. Prága

A száztornyú város kapta a harmadik helyezést, és nem ok nélkül. Mindegyik korszakából gyönyörűen megőrzött történelmi emlékekkel, hangulatos utcácskákkal, a Vltava, vagyis Moldva folyót átszelő híres Károly híddal Prága felejthetetlen látvány sok turistának. A kilenc dombra épült városon kívül kevés más hely tud ennyire erősen és pozitívan hatni az érzékekre… A cseh sörökről nem is beszélve.

prága.jpg

 

4. Lisszabon

Dombok, lejtők és a Tagus folyó mintázzák Lisszabont, a világ egyik legfestőibb városát. Meredek utakon közlekedő villamosok, tökéletes kilátóhelyek, egyedi hangulatú utcák fogadnak minden odalátogatót: sosem tudhatjuk, milyen látvány tárul elénk a következő emelkedőn. A város magával ragadó bája, természetes megjelenése a világ nagy felfedezőit is mind elvarázsolták.

Lisszabon1.jpg

 

5. Rio de Janeiro

Vannak, akik úgy hiszik, miután Isten hat nap alatt megteremtette a világot, a hetedik napon nemmegpihent, hanem munkáját Rio városával koronázta meg. Brazília híres városa (és nem fővárosa!) a lista egyetlen Európán kívüli városa, természetesen magával ragadó hely, és nemcsak a városképe miatt, hanem az ott élő lakosok miatt is. Jelentése: januári folyó, vagyis Rio de Janeiro. Ki ne akarna az élet központjában, a tüzes szamba, a kékes zöld óceán és a túlfűtött érzelmek városában eltölteni pár napot, hetet, életet? Copacabana és Ipanema világhírű strandjai mellett nem kétséges az sem, hogy a Cukorsüveg-hegy tetejéről a kerek világ is megváltható.

rio.jpg

 

6. Amszterdam

Az Amstel folyó torkolatánál fekvő város nem csak az „édesszájú” space cake, vagyis marihuánás süti szeretőinek nyújt otthonos élményt. Amszterdam kávézói, kanálisai, utcái, boltjai olyan elegyet öltenek, melyért érdemes repülőre ülni. A grandiózusságot itt elfeledhetjük, helyette mini hidak, mini kanálisok, elegáns építészeti megoldások, függönyök nélküli életek és ablakok várnak ránk. A piros lámpás negyed kirakatai még a legvisszafogottabb élmények a Van Gogh Múzeumhoz, a Rembrandt-házhoz vagy az öltönyben hazafelé bicikliző üzletemberekhez képest. 

Amszterdam.jpg

 

7. Firenze

Firenze egyet jelent az itáliai reneszánsszal, annak művészeti örökségével, piros tetős palotáival és  múzeumaival. A festői városképet tornyok, templomok, kupolák, dombok és hidak díszítik. Ennek közepén áll a Duomo, ahonnan szétnézve Firenze romlatlansága elbűvölő. Tulajdonképpen az egész város olyan, mintha egy szabadtéri múzeum volna. A világ egyik legesztétikusabb helyén érdemes betérni az Uffizi és az Accademia Galériába, ez utóbbiban Michelangelo Dávid szobrát tekinthetjük meg testközelből, mely akkor is felbecsülhetetlen élmény, ha csupán egyetlen látványossága volna a városnak.

firenze.jpg

 

 

8. Róma

A két és fél ezer éves város a Tiberis folyó mentén, annak hét dombjára épült. Mondhatni fenséges ízlése volt az alapító testvérpárnak, Romulusnak és Remusnak (az életben maradt Romulusról nevezték el a várost). Az egykori Római Birodalmat építészete és kulturális öröksége világhírűvé tette, az Európai Unióban a harmadik legnépszerűbb város (ebben a listában pedig a harmadik olasz város). Egy igazi olasz eszpresszó, egy romantikus séta a zegzugos utcák között, virágárusok, fokhagymás spagettiillat és vespák őrülete vár ránk. Na meg az örök szerelem.

roma.jpg

 

 

9. Budapest

A mi kis büszkeségünk, szerelmünk, fővárosunk, Budapest. Turisták ezrei áradoznak a citadelláról, ámulnak a Halászbástyáról, amikor szétnéznek a szépséges Buda és Pest felett. A Budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Szabadság híd, a hol zöldes, hol kékes árnyalatú folyót szelő hajók és most már a CET, a Nemzeti Múzeum és a MÜPA épületei is mind-mind fényképre (toplistákra) illő látványok. Nem ragozzuk tovább, nem olvasni, hanem látni kell. Neoreneszánsz, gótikus és barokk épületeink és a város romantikus fekvése fényképezőgépért kiált!

budapest.jpg

 

 

10. Bruge

Belgiumban található Brugge, amely Nyugat-Flandia legnagyobb városa. Történelmi óvárosa a középkor óta alig változott, ezért 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A várost számos csatorna szeli át, ezért Észak Velencéjének is nevezik. Lakosainak száma 116 ezer fő, csipkéjéről, Európai Egyeteméről, gótikus és barokk szobrairól is nevezetes. Ha sétára indulunk, keresztül-kasul kanálisok, számos múzeum és különlegesen romantikus macskaköves sétálóutcák vesznek körül minket. Kihagyhatatlan állomás, ha Brüsszelben járunk, egyébként meg könnyen elérhető Közép-Európa bármely pontjáról. A csodás építészet és az eldugott kis helyek békés ötvözete.

Bruge.jpg

Szólj hozzá

10 legszebb város Ajánlók