Téli finomságok
Jóleső séta a karácsonyi fényekben és illatokban úszó városban egy téli késő délutánon- legalább annyira romantikus, mint amennyire fogvacogtató és didergős. A második legjobb dolog a télben eláraszt melegével, egészséges pírt varázsol arcodra és mosolyra húzza a szádat. Lehet fűszeres vagy pikáns, édes vagy csípős, de a lényeg, hogy jó forró legyen. A forralt bor elválaszthatatlanul szerves része a téli hangulatnak.
Forralt bor
Finom az utcán, de még izgalmasabb, ha otthon, magunk készítjük el barátaink örömére. Az előrecsomagolt fűszerkeverékek helyett bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat és variáljunk kedvünkre! Inspirációnak álljon itt két recept, egy markánsabb és egy finomabb darab:
Hozzávalók
1 ü száraz vörösbor
7 dkg cukor
2 rúd fahéj
8-10 szem szegfűszeg3 szem szegfűbors
4 szelet citrom és/vagy narancs
A hozzávalókat, a citromot kivéve, forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel, hogy ne vesszen el a bor aromája és megmaradjanak benne az értékes hatóanyagok. Miután levettük a tűzhelyről, beletesszük a citromot és forrón kínáljuk.
A könnyedebb recept:
Hozzávalók
3 dl vörösbor
3 dl fehérbor
3 dl víz
10 dkg cukor
1 rúd fahéj
8-10 szem szegfűszeg
½ citrom
Az összetevőket a citrom kivételével forrásig melegítjük, egy kis citromhéjat reszelünk bele, majd miután levettük a tűzről, belefacsarjuk a fél citromot. Szűrjük és forrón kínáljuk.
Bármelyik receptet ínycsiklandóbbá varázsolhatjuk egy kis sütőrum hozzáadásával.
Mértéktartó fogyasztással nemcsak a hangulatunknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk, hiszen a vörösbor jótékony hatással van a szervezetünkre. A benne található polifenoloknak, flavonoidoknak köszönhetően növeli a szervezet ellenálló képességét az oxidatív stresszel szemben, és segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni harcban. A vörösborban található szaponin az erekre van kedvező hatással, ezért a rendszeres, mértékletes minőségi vörösborok fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Talán kevesek számára ismert a vörösbor gyulladáscsökkentő hatása, mellyel az emésztőrendszeri megbetegedések kellemetlen panaszait is csökkenthetjük. A kalcium és magnéziumtartalomnak köszönhetően az ízületek és csontok állapotára is kedvezően hat.
Sült gesztenye
A szelídgesztenye november-decemberben még kapható a piacon, és édes illata a karácsonyi vásárokon is hívogat. A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az anyagcsere-pörgető élelmi rost. A gesztenyepüré azonkívül, hogy finom, és sokunk kedvence elég sok sejtvédő E-vitamint tartalmaz, mely azért fontos, mert antioxidáns hatása elengedhetetlen az egészséges szervezet működéséhez. A szelídgesztenyében nagymennyiségű B1-, B2-, B6-és C-vitamin is található. Ásványi anyagok közül nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort rejt magában. A sült gesztenye igencsak finom csemege, az illata pedig még azokat is odacsalogatja, akik nem annyira szeretik. A téli esti séták elengedhetetlen tartozéka egy maréknyi sült gesztenye, amely egyszerre melegíti testünket és finom illata ünnepi hangulatot varázsol körénk.