2013. sze 12.

Filmajánló: Életrevalók

írta: FMK
Filmajánló: Életrevalók

eletrevalok_poszter.jpg

Rendezte és a forgatókönyvet írta: Eric Toledano és Oliver Nakache

Főszereplők: Francois Cluzet, Omar Sy

 „Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti.”

A francia film története nem újszerű. Adott egy gazdag, arisztokrata férfi Philippe (Francois Cluzet), aki ejtőernyős balesete következtében olyan súlyos sérüléseket szenved, hogy kerekesszékbe kényszerül. Szinte szertartásos körülményességgel keres maga mellé ápolót, és itt lép be a történetbe Driss (Omar Sy), a szenegáli származású fiatal férfi. A sablonos empatikus és szánakozó szövegekkel jelentkezők után, Philippe meglátja azt ebben a férfiben, hogy tragikus sorsa kicsit sem érdekli őt, a szánalom legkisebb jelét sem mutatja felé.

Azt hinnénk, hogy a másság elfogadásáról szól majd ez a film, miközben a rendezőpáros letisztult egyszerűséggel, sokkal inkább az őszinte emberi kapcsolatok mozgatórugóival foglalkozik, mindezt legtöbbször humorosan, néhol drámaian, de kicsit sem giccsesen.

Vannak a filmben ugyan olyan részek, amelyek nagyon meghatóak, de ezek is általában humorral fűszerezett, őszinte jelenetek, amelyek során nevetve nyeljük a könnyeinket.

Miről szól tehát az Életrevalók? Szól az őszinteségről, az emberségességről, az emberi kapcsolatokról, a társadalmi és egyéb különbségek áthidalhatóságáról, és elsősorban egy barátság kialakulásáról. Ajánlom minden életkorban, bármilyen érdeklődési kör esetén, azoknak, akik végre egy igazán tartalmas mozival szeretnék eltölteni a szabadidejüket.

 

Szólj hozzá

filmajánló Életrevalók Ajánlók