2013. aug 01.

Lélekwellness

írta: FMK
Lélekwellness

friends-hugging-646x3631.jpg

A wellness kifejezés az 1950-es évekből származik. Dr. Halbert L. Dunn gyúrta össze a wellbeding és a fitness szót  ( jó közérzet, jó kondíció ), így született meg a wellness kifejezés. A szó jelentése nagyjából ennyit jelent: "Érezd jól magad!"

Az elmúlt években egyre divatosabbá válnak a különböző wellness programok, termálfürdők, masszázsterápiák, szépségszalonok. Miközben a testünkre egyre több figyelmet szentelünk, valami nagyon fontosról sokszor megfeledkezünk, arról a törékeny, kézzel foghatatlan dologról, ami az egész létünk motorja: az érzéseink, a mindenkori lelkiállapotunk.

Joggal merül fel tehát a kérdés: hol marad a lélekwellness? Amikor végre jut idő arra, hogy azt csináljuk akkor és ott, amit és amikor, ahol és akivel szeretnénk. Ha jól belegondolunk, ez a legnagyobb luxus napjainkban: a szabad időbeosztás.

Lélekwellness 1 főre:

Ha kedvünk támad, menjünk moziba, színházba vagy este kocogni a vízpartra. Vegyük elő a poros kamaszkori regényeinket és lapozzuk fel a kedvenc részünknél. Éljük át újra az első olvasás bizsergető érzését, az emlékezés ajándékával, olyan mintha kétszer élnénk. Hívjuk fel a rég látott jó barátokat és anélkül, hogy szívességet kérnénk, pusztán a hiányuk csökkentése érdekében találkozzunk velük, kérdezzük meg tőlük hogy vannak, de úgy, hogy a kérdésre adott választ végig is hallgatjuk és közben figyelünk. Beszélgessünk őszintén, mondjuk ki érzéseinket hangosan és halljuk meg magunkat. Sose hagyjuk abba a tanulást, lehet az egy újabb idegen nyelv elsajátítása, lehet, egy újabb csúcstechnológia megismerése, de a folyamatos fejlődés kiegyensúlyozottá tesz. Ne felejtsünk el játszani! Legyünk merészek! Vegyünk egy térképet, bökjünk rá találomra valahova, és utazzunk el oda, lehet, hogy nem tehetjük meg, de tekintsünk rá kitűzött célként, semmi sem lehetetlen! Gondoljunk vissza régi álmainkra és tegyünk megvalósításukért, mert egyszer megígértük valakinek, hogy nagy dolgokat fogunk véghezvinni, valakinek, akinek fontos a véleménye, akinek nem okozhatunk csalódást: magunknak.

Nyár van, látogassunk el egy szabadtéri koncertre, amire rég vágyunk, és ott az embertömeg közepén énekeljük úgy a dalszöveget, mintha Rólunk szólna, mert a zene élet, és az élet Rólunk szól!

És talán rájövünk, hogy persze fontos a testünk kényeztetése, és persze fontos az anyagi biztonság, de van ez a furcsa mellkasi nyomás, a néha szúró, néha szó szerint lélegzetelállító érzés: a boldogság, amit csak ilyen élményekkel, csak a lelékwellness-szel tudunk elérni. Na ezért érdemes dolgozni!

Szólj hozzá

Egészség lélekwellness