2013. máj 02.

Éltető összetevőink I. – Ginzeng

írta: FMK
Éltető összetevőink I. – Ginzeng

 

organicginseng$9212541_1.jpg

Mi a ginzeng?

Tévéreklámokban, internetes hirdetésekben egyre gyakrabban találkozhatunk egy különös keleti „varázsgyökérrel”, melyet rendszerint az agyi és a szexuális funkciókra vonatkozó hangzatos kijelentésekkel igyekeznek a forgalmazók népszerűsíteni. De mi is ez a növény valójában, milyen beltartalmi jellemzőkkel bír, és a tudomány jelenlegi állása szerint milyen élettani hatásokat tulajdonít neki?

Néphagyomány

A ginzenget Kelet-Ázsia egyes területein nagy tiszteletben tartják, gyógynövényként való alkalmazása kb. 5000 éves múltra tekint vissza. A növényt szinte mitikus erővel ruházták fel az évezredek során mint az életet meghosszabbító, betegségek ellen védő gyógyszert és afrodiziákumot, ezért csak a királyok és uralkodók használhatták. Ekkortájt a ginzenggyökér az aranynál is értékesebb volt.

Már az első kínai füvészkönyv a hosszú élet zálogaként és az elme megvilágításának eszközeként jellemezte. Kedvező tulajdonságait igyekeztek alaposan kihasználni: ginzenget alkalmaztak az időskori gyengeség, az ízületi gyulladás, a változó kori panaszok, a csökkent szexuális érdeklődés és az impotencia kezelésében. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy férfigyökérnek, életgyökérnek, sőt, az erkölcstelenség gyökerének is nevezték. E borostyánszerű növénynek kínai és koreai, szibériai és amerikai típusa létezik.

Jellemzők

A ginzeng fajták csak az Északi-féltekén fordulnak elő (Korea, Észak-kelet Mandzsúria, Japán, Kelet-Szibéria, stb.). A 40-60 cm-re lassan növő növény (hatóanyag-tartalom szempontjából a 6-7 év az optimális) a hűvös, árnyékos helyeket kedveli.

Hatóanyagok szempontjából a gyökerei a legértékesebbek. A ginzeng (főként az ázsiai fajta) többféle vitamint (A, B1, B2, C, E, folsav), aminosavakat és fehérjéket, elemeket (mangán, cink, réz, szelén, germánium), terpénekben gazdag illóolajat, antioxidáns hatású glikozidokat tartalmaz, de az élettanilag legaktívabb vegyületei az ún. ginzenozidok, melyekből ez idáig több mint harmincat azonosítottak. Mivel a ginzenozidok felszívódása a gyomorban alacsony, a Flavon-termékek lekvárállága létfontosságú abban, hogy ezek a hatóanyagok eljussanak a vékonybélig a felszívódást megkönnyítendő.

A ginzeng esetében döntőbb a hatóanyagok sokfélesége, mint azok mennyisége. Különösen előnyös szinergetikus hatások érvényesülnek a biofenolokkal (flavonoidokkal), mely egyértelművé teszi, hogy miért került be az ázsiai ginzeng a Flavon max és a Flavon max Plus+ termékeinkbe.

Valószínűsíthető élettani hatások

A kutatók szerint a ginzeng elsősorban az agyi működést befolyásoló növény. Jellemző antioxidáns aktivitásokat mutat, így előnyös lehet az oxidatív stresszbetegségek kemoprevenciójában. A szervezet stresszhormonjainak szabályozásával segíti az agyalapi mirigy és a hipotalamusz működését, ezért javíthatja a stressztűrő-képességet. A növénynek mérsékelt memóriajavító hatása is lehet, de ez ma még erősen vitatott kérdés. Egyes kutatások szerint serkenti az agy endorfin („boldogsághormon”) termelését, és csökkentheti a fáradtságérzetet. Depresszióellenes hatása széles körben ismert, nyugodtan állítható, hogy a ginzeng egy jó „életminőség” javító. A növény a férfi szexuális diszfunkciók csökkentésére, az erekciós funkciók javítására régóta használt vágyfokozó.

Amikor a modern tudomány a ginzeng pozitív hatásainak hátterét keresni kezdte, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a komplex hatást csak több hatóanyag együttes jelenléte eredményezheti. Természetesen hamarosan meg is találtak többféle biológiailag aktív anyagot a ginzenggyökérben, amelyekből végül sikerült kivonni azokat a fő hatóanyagokat, amelyeknek ezek leginkább köszönhetőek. Ezek a szaponinok csoportjába tartozó, időközben híressé vált, fentebb már említett ginzenozidok. A szaponinok már régóta ismert vegyületek, a ginzengben viszont újabb típusokat is megtaláltak, amelyeket eddig még semmilyen növényből nem mutattak ki.

Fontos megjegyezni, hogy a ginzeng tartalmú készítmények fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott, és a várandós/szoptató nők esetében is óvatosságot, előzetes orvosi jóváhagyást igényel. A növény kúraszerű fogyasztása esetén kb. kéthavonta érdemes egy párnapos szünetet tartani.

Összefoglalás

Mint a fentiekből látszik, a ginzeng egy változatos hatású vegyületeket tartalmazó gyógynövény, amely kutatások során egyre inkább alátámasztja a vele kapcsolatos régi ázsiai hiedelmeket. Alkalmazása előnyökkel járhat, ám ezeket a vizsgálatok mai állása mellett nehéz számszerűsíteni. A növényből készült termékek esetén – mivel helytelen adagolás mellett mellékhatások is felléphetnek - különösen fontos, hogy ezek megfelelő minőségű és mennyiségű hatóanyag-tartalommal rendelkezzenek. Erre a Flavon-termékcsalád gyártása során alkalmazott minőségbiztosítási-rendszer garanciát jelent.

Források

Asian J. Androl. 2007 Mar;9(2):241-4.

Br J. Clin Pharmacol. 2008 Oct;66(4):444-50.

J. Cell Biochem. 2010 Nov 1;111(4):899-910.

J. Pharm Pharmacol. 2009 Mar;61(3):375-80.

J. Sex Med. 2010 Feb;7(2 Pt 1):743-50.

J. Urol. 2002 Nov;168(5):2070-3.

Int J. Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Jun;19(3):298-322.

Szólj hozzá

ginseng Egészség Éltető összetevőink