2014. feb 04.

Éltető összetevőink X. Cékla

írta: FMK
Éltető összetevőink X. Cékla

191760_galeria_cekla.jpg

A zöldségek vörös démonja, téli vitaminforrásunk

 

A cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így fogyasztása különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat.

A cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. A céklalé a görögök kedvelt italának számított, ugyanis azt tartották róla, hogy hűsíti vért. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. A cékla jó hatással van még az emésztésre, a gyomor és a belek munkájára.

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos - különösen eleinte - több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél- és gyomorrák ellen. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet.

A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejtképzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. 
A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

Szólj hozzá

cékla Egészség Éltető összetevőink