2014. jan 07.

Újévi fogadalmak: üres szavak vagy új élet kezdete?

írta: FMK
Újévi fogadalmak: üres szavak vagy új élet kezdete?

201312217-ujevi-fogadalom-ami-sosem.jpg

Minden új évre úgy gondolunk, mint egy üres papírlapra, az új lehetőségek tengerére, amely szebb és teljesebb életet hozhat számunkra. Mindannyian plusz ''terhek'' - rossz szokások, rossz közérzet és viták - nélkül szeretnénk kezdeni az új évet.

Az új élet reményében minden év elején sokan tesznek fogadalmat: van, aki mindenképpen le akar fogyni, más azt tűzi ki célul, hogy kevesebbet fog dolgozni és több időt tölt a családjával. A szakértők szerint az érzelmi egyensúly iránti vágy áll a fogadalmak hátterében - hogy értelmet adjunk az előző évnek, mielőtt véget érne. Hogy felismerjük, mit csináltunk jól, mit kevésbé jól, mit sikerült elérnünk és miben vallottunk kudarcot.

Az újévi fogadalom tehát azt a vágyunkat tükrözi, hogy változtassunk azon a viselkedésünkön, amiről felismertük, hogy sikertelen vagy káros. Hogy még nagyobb jelentőséget adjunk a dolognak, elmondjuk a barátainknak és a családunknak is. Azonban ezeknek a fogadalmaknak a háromnegyede már az első próbálkozás után kudarcba fullad.  A pszichológusok szerint ennek az a magyarázata, hogy a kitűzött célok többsége nem reális, és hogy az emberekből hiányzik az akaraterő, vagy nem hisznek abban, hogy képesek változtatni a viselkedésükön.

A nyolc leggyakoribb fogadalom

Mindannyian tettünk már hasonló fogadalmakat, de a kutatások szerint az embereknek csupán 12%-a valósítja meg őket. Szeretnéd tudni, melyek a legnépszerűbb újévi fogadalmak?

1. Lefogyok. Fittebb leszek. Egészségesebben fogok étkezni. Mindegy, hogyan fogalmazza meg; ez a fogadalom vezeti az újévi fogadalmak listáját - valószínűleg a decemberi partik és finom ételekkel megrakott asztalok miatt.

2. Leszokom a dohányzásról vagy valamilyen más egészségtelen szokásról. Az újév tökéletes alkalomnak tűnik ehhez a lépéshez, nem?

3. Több időt töltök a családommal és a barátaimmal. Az ünnepi időszakban lelkiismeret-furdalásunk van a sok túlóra miatt – azt az időt a hozzánk legközelebb állóknak is szentelhettük volna.

4. Élvezd az életet! Élj a mának!  Ismerősen hangzik?

5. Elrendezem az adósságaimat és megtakarítok egy kis pénzt. Az örök probléma – a pénz sohasem elég.

6. Szerzek egy jobb állást. Ki ne vágyna erre – azt a néhány szerencsést kivéve, akik már megszerezték álmaik állását?

7. Elutazom álmaim nyaralására. Elszabadulok az idegesítő főnökömtől és egy idilli szigeten élvezem a forró napsütést… talán jövőre.

8. Jobb ember leszek– magabiztosabb és kedvesebb, bőkezűbb, jobban kiállok magamért. Röviden, saját magam szuper változata leszek. Vajon egy év elegendő lesz egy ilyen „kategória ugrásra”?

 

Szólj hozzá

ajánlók újévi fogadalmak