2013. dec 03.

Éltető összetevőink VIII. Sütőtök

írta: FMK
Éltető összetevőink VIII. Sütőtök

000007073_suto.jpg.jpg

Zöldségbe zárt elixír

A sütőtök a hidegebb hónapok kedvelt étele. Számtalan variációban felhasználható, és fogyasztható ugyanúgy főételként, mint nassolnivalóként. Ráadásul nem csak finom, de a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően az egészségre és a külsőre is jótékonyan hat.

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka. A növénnyel kapcsolatos érdekességek, hogy 90%-a víz, létezik fehér, szürke, kék, piros és zöld színben is, illetve húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

Származása: A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták Európába, és hamar közkedveltté vált az öreg kontinensen is. Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök, hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. Nevezik bécstöknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is, Romániában az elnevezése doblec, Erdélyben pedig sütőtök.

 Immunerősítő, gyulladáscsökkentő

A természet nem véletlenül tette a sütőtökszezont a megfázásos időszakra, hiszen remek immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Azonban ez nem csak a húsára, hanem a magjára – és az abból készült olajra - is igaz, ami telis-tele van értékes Omega3 zsírsavakkal és E-vitaminnal, ami nem mellesleg hatékony koleszterinszint-csökkentő is egyben. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.

Rendszeres fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed - mindez pedig jelentősen hozzájárul a szervezet védekezőképességének növeléséhez. További jó hír, hogy a benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van.

A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva. Ezért gyakorlatilag nincs olyan korosztály, akinek ne lenne előnyös a fogyasztása.

Látásjavító desszert

A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek - például a szürkehályog - kialakulását is megelőzi. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét. Mivel ezt a vegyületet szervezeted nem képes magától előállítani, fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasson.

A sütőtökben található béta-karotin ugyancsak látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag emellett szépíti a bőrödet - segít megelőzni az akné kialakulását -, illetve antioxidáns hatású is.

Vértisztító, méregtelenítő

Ha vértisztításról vagy méregtelenítésről van szó, akkor sokaknak egyből a sütőtök jut az eszébe, magas káliumtartalma miatt. Ilyenkor persze sütéskor ne tegyünk rá cukrot – maximum egy kevés steviát -, mivel akkor hatékonysága csökken.

Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos

A narancssárga színt adó béta-karotin amellett, hogy állítólag hatásos megelőzést jelent a rákos megbetegedések és a szemproblémák ellen, bőrvédő hatással is bír. Az A-vitamin tiszta formája a retinol, amit a kozmetikai ipar is előszeretettel használ, hiszen nagyon erős ránctalanító. A sütőtök ezt a tulajdonságát csak fokozza a benne található nagy mennyiségű C-vitamin, ami leköti a káros szabadgyököket, valamint segít a kollagén termelésében is, ami köztudottan a feszes bőrért felel.

Külsőleg alkalmazva nyugtatja és hidratálja a bőrt, valamint elősegíti a pakolások egyéb hatóanyagainak felszívódását a bőr mélyebb rétegeibe. Minden bőrtípusra – még érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetében is - jótékony hatású. Azonban vigyázni kell vele, mert túl sokáig alkalmazva a pakolás elszínezheti az arcbőrt!

Szólj hozzá

sütőtök Egészség Éltető összetevőink