2013. nov 04.

Hálaadás

írta: FMK
Hálaadás

happy-thanksgiving-day-2012-hd-wallpaper-1.jpg

Thanksgiving

A hálaadás (angolul thanksgiving) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják.

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket awampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukorica-termesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták. A meghívottak szarvast, pulykát és egyéb vadakat vittek magukkal, amit majd együtt megsütöttek. Ugyanakkor különböző kukoricafélék, pépes ételek, és pattogatott kukorica gazdagította az ünnepi étlapot.

Ez az ünnepet az elkövetkező években is megtartották. Csak az Egyesült Államok függetlenségének kihirdetését követően történt, hogy a kongresszus javasolt egy napot minden évben, amikor az egész nemzet megünnepelheti a Hálaadás napját. George Washington a november 26-át javasolta. Amikor végül, 1863-ban véget ért a véres polgárháború, Abraham Lincoln arra kérte az amerikaiakat, hogy november hónap utolsó csütörtökén tegyenek mindent félre és ünnepeljék meg a hálaadást.

Hálaadásnapi érdekességek

  • Az Egyesült Államokban, a Hálaadás napját november hónap 4. (nem utolsó) csütörtökjén ünneplik.
  • Kanadában, ezt október hónap 2. hétfőjén teszik.
  • Mayflower volt annak a hajónak a neve, amellyel a zarándokok átszelték az óceánt.
  • A puritán hajó fedélzetén megtalálható ital a sör volt.
  • Az első hálaadási ünnepség 3 napig tartott.
  • Az első nemzeti Hálaadás Napját George Washington elnök hirdette ki, 1789-ben. 1795-ben megismételte.
  • 1863. október 3-án volt az a nap, amikor Abraham Lincoln kihirdette, hogy a Hálaadás Napját hivatalosan, minden év novemberének utolsó csütörtöki napján ünnepeljék.
  • 1827-ben, Sarah Josepha Hale, egy akkori magazin szerkesztője, hálaadásnapi kampányt indított. Az ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a hálaadásra, nemzeti hálaadás napjaként és imádságként tekintettek.

 

Hálaadásnapi hagyományok

A hagyományok elválaszthatatlan részét képezik az ünnepeknek. Mivel e csodálatos alkalom megünneplésére különböző családok gyűlnek össze, több hagyománnyal is kiegészítették, hogy biztosítsák az ünnepség jobb kimenetelét.

1. Hálaadásnapi imák

Ezt a hagyományt sok család bevezette, és Hálaadás napjának reggelén imát mondanak. A legtöbb családban minden évben ugyanaz a tag mondja el az imát, ám vannak családok, ahol ezt minden évben másvalaki teszi. Néhány családban minden egyes tag hangosan elmondja az ő személyes imáját.

2. Hálaadásnapi vacsora

A legtöbb család vacsorával ünnepli a Hálaadás napját, amikor burgonyapüré, olajbogyó, áfonya, pulyka, különböző töltelékekkelé és sok más finomság kerül az ünnepi asztalra. A legtöbb helyen az ezüst étkészlet, az asztalterítő, és a felszolgált ételek elengedhetetlen részét képezik a hálaadásnapi vacsorának.

 

Szólj hozzá

ajánlók Hálaadás