2013. jún 03.

A siker ára: 9000 elhibázott dobás

írta: FMK
A siker ára: 9000 elhibázott dobás

Michael-Jordan1.jpg

„Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.” /Mahátma Gandhi/

Történt már veled olyan, hogy valami nem sikerült elsőre? Támadt egy ötleted, kipróbáltál valami újat, fellelkesültél valami iránt, és aztán az első próbálkozás kudarcba fulladt? Mit mondtál ekkor magadnak? És mit szóltak a körületted állók? Kaptál már valaha szemrehányó pillantásokat, hajszálnyit kárörvendő, csipetnyit lesajnáló „én bezzeg megmondtam...” vállveregetéseket?

Vannak bizonyos emberek, akiknek meglepő módon nem a „hiszem, ha látom”, sokkal inkább a „hiszem, ÉS látom” elv vezérli gondolataikat. Ők azok, akik feltalálják a villanykörtét, „az esélytelenek nyugalmával” végig vezetve megnyerik az olimpián a 10000 méteres hosszútávúszást, vagy éppen világhódító útra indítanak egy egyedülálló magyar terméket...

Ők azok, akik tudják, hogy jó úton járnak. Tisztán látják maguk előtt a célt, és biztosak benne, hogy előbb-utóbb el fogják azt érni. Majd rendszerint el is érik. „Mekkora mázlijuk volt!” – legyintenek sokan. Valójában egy szerencséjük van: egy olyan mindent átható belső hang hajtja őket a siker felé, amely átlendíti őket a megannyi elkerülhetetlen holtponton és akadályon, kioltja a károgók fülsiketítő zaját.

Csak hogy néhányat említsünk közülük:

Winston Churchill megbukott általános iskolában. Első nekifutásra minden egyes hivatali pozícióért folytatott versenyben alulmaradt. Aztán 62 éves brit miniszterelnök lett, és megnyerte nemzetének a II. világháborút.

Mikor az 50-es évek híres zenésze Eddie Bond vokalistát keresett, meghallgatta a fiatal Elvis Presley-t. A meghallgatás után közölte vele, hogy jobb lesz, ha a teherautóvezetés mellett marad, és az éneklést jó messzire elkerüli.

Thomas Edison tanára azt állította róla, hogy „túlságosan hülye ahhoz, hogy akármit is megtanuljon”. Edison híres arról, hogy több mint ezer villanykörtét készített, még feltalálta a működő izzót.

Harland David Sanders ezredes, a KFC-lánc „atyja” egyszerűen képtelen volt eladni a csirkéjét. Több mint ezer étterem utasította vissza. De aztán egyik megvette a receptjét, a KFC pedig a világ egyik vezető gyorsétteremláncává vált.

Soichiro Honda jelentkezett a Toyota álláshirdetésére egy mérnöki pozícióba, de nem alkalmazták, és munkanélküli maradt. Aztán a háború utáni nehéz gazdasági körülmények között viszontagságos úton motorkerékpár-gyártásba fogott, és milliárdossá vált.

Albert Einstein nem beszélt 4 éves koráig. Később a tanárai „lassúnak és értelmileg visszamaradottnak” bélyegezték. De egyszerűen csak másképp gondolkodott, mint az emberek többsége. Fizikai Nobel-díjas.

Henry Ford első autógyártó vállalata befuccsolt. Aztán elhagyta a második vállalatát, és a harmadik is szépen lassan csődbe ment. Ford viszont nem állt meg, és minden idők egyik legnagyobb amerikai vállalkozójává lett.

Amikor az első Harry Potter-regényt írta, J. K. Rowling egy elvált, munkanélküli, gyermekét egyedül nevelő, szociális segélyeken tengődő nő volt. Ma a hetedik Harry Potter-könyve után a világ első szerzője, aki több mint egy milliárd dollárt keresett műveivel.

Steven Spielberg megbukott a Dél-Kaliforniai Filmművészeti Egyetem felvételijén... háromszor. Aztán inkább máshol folytatta tanulmányait, de ott sem szerzett diplomát. 2002-ben háromszoros Oscar-díjasként visszatért az iskolapadba, hogy megszerezze a félbehagyott BA-diplomáját.

Steve Jobs több tárgyból megbukott a főiskolán, kirúgták az állásából, és egy sor üzleti szerencsétlenség érte. 30 évesen eltávolították az általa alapított Apple éléről is. Két éve a világ egyik legnagyobb üzleti ikonjaként halt meg

A Wright-testvérek (Orville és Wilbur) depresszióval és súlyos betegségekkel küzdve alapították meg kerékpárboltjukat, és kezdtek aztán el kísérletezni a repüléssel. Több év kemény munka és megannyi tonna sikertelen prototípus után a fivérek végül megalkottak egy olyan szerkezetet, amely képes volt felemelkedni, és a levegőben maradni.

Micheal Jordant kicsapták a gimis kosárcsapatából. Elmondása szerint ezután hazaszaladt, és hosszasan pityergett a szobájában. De nem adta fel. Szállóigévé lett ars poeticája: „Pályafutásom során több mint 9000 dobást hibáztam el. Elvesztettem majd’ 300 meccset. 26 alkalommal az én kezemben volt a meccslabda, és elhibáztam. Újra és újra és újra elbuktam az életem során. És ezért vagyok sikeres.”

De nem feltétlenül kell világhírű emberekkel példálózni, hiszen ezek a „mázlisták” köztünk vannak. Kérdezd meg egy sikeres vállalkozás vezetőjét, egy válogatott sportolót vagy akár egy kétéves gyermek édesanyját, hányszor huppantak fenékre, mielőtt sikerült felállniuk oda, ahol most vannak! Bizonyára azt is elmondják majd, ha gondolod, Te is lehetsz mázlista!

Szólj hozzá

siker győzelem Üzlet