Tudtad, hogy...?
A táplálkozás tudománya egy egymásnak ellentmondó vélemények, hiedelmek sokaságával átszőtt terület, melyek ütköztetése gyakran izgalmas kihívást jelent. Nézzünk most pár egyszerű tényszerű megállapítást, amelyek nem kevésbé érdekesek!
Tudtad, hogy...
- a méz az egyetlen természetes élelmiszer, ami nem romlik meg?
- egy kg méz előállításához a méhek 4 millió növényt látogatnak meg, miközben kb. akkora távolságot tesznek meg, mint az Egyenlítő négyszeres hossza?
- több kalóriát égetsz el zellerevés közben, mint amennyit a növény tartalmaz? Tehát minél többet eszel, annál soványabb leszel! :)
- a földieper az egyetlen gyümölcs, amely a külsején növeszti a magjait?
- a főtt tojás pörög (a nyers és az enyhén főtt nem)?
- több ember hal meg a lezuhanó kókuszdióktól, mint cápatámadások során?
- hasonlóképp, hogy esélyesebb, hogy egy pezsgősdugó oltja ki az életedet, mint egy mérges pók?
- a répa 0% zsírt tartalmaz?
- az ókori görögök eleinte gyógynövényként termesztették a répát, nem pedig élelmiszerként?
- az A-vitamin szerepet játszhat az „éjszakai vakság” megelőzősében, és a répa bővelkedik az A-vitaminban? Egy szál répa az A-vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségének több mint kétszeresét fedezi.
- az USA lakosságának kb. 7%-a (megközelítőleg 22 millió ember) eszik nap mint nap McDonalds-éttermekben?
- az amerikaiak naponta közel 10 millió dollárt költenek hasábburgonyára, és kb. 18 milliárd hotdogot kebeleznek be évente?
- egy átlagos személy élete során 100 tonna ételt és 45500 liter vizet fogyaszt?
- a gyümölcsökben található C-vitamin zöme rendszerint a héjban tárolódik?
- a zöldtea több mint 50%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a fekete?
- Japánban kapható kocka formájú görögdinnye? Azért fejlesztették ki őket, hogy ergonomikusabbá váljon a tárolás a szupermarketekben...