2013. máj 02.

Tudtad, hogy...?

írta: FMK
Tudtad, hogy...?

A táplálkozás tudománya egy egymásnak ellentmondó vélemények, hiedelmek sokaságával átszőtt terület, melyek ütköztetése gyakran izgalmas kihívást jelent. Nézzünk most pár egyszerű tényszerű megállapítást, amelyek nem kevésbé érdekesek!

squarewatermelons1.jpg

Tudtad, hogy...

  • a méz az egyetlen természetes élelmiszer, ami nem romlik meg?
  • egy kg méz előállításához a méhek 4 millió növényt látogatnak meg, miközben kb. akkora távolságot tesznek meg, mint az Egyenlítő négyszeres hossza?
  • több kalóriát égetsz el zellerevés közben, mint amennyit a növény tartalmaz? Tehát minél többet eszel, annál soványabb leszel! :)
  • a földieper az egyetlen gyümölcs, amely a külsején növeszti a magjait?
  • a főtt tojás pörög (a nyers és az enyhén főtt nem)?
  • több ember hal meg a lezuhanó kókuszdióktól, mint cápatámadások során?
  • hasonlóképp, hogy esélyesebb, hogy egy pezsgősdugó oltja ki az életedet, mint egy mérges pók?
  • a répa 0% zsírt tartalmaz?
  • az ókori görögök eleinte gyógynövényként termesztették a répát, nem pedig élelmiszerként?
  • az A-vitamin szerepet játszhat az „éjszakai vakság” megelőzősében, és a répa bővelkedik az A-vitaminban? Egy szál répa az A-vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségének több mint kétszeresét fedezi.
  • az USA lakosságának kb. 7%-a (megközelítőleg 22 millió ember) eszik nap mint nap McDonalds-éttermekben?
  • az amerikaiak naponta közel 10 millió dollárt költenek hasábburgonyára, és kb. 18 milliárd hotdogot kebeleznek be évente?
  • egy átlagos személy élete során 100 tonna ételt és 45500 liter vizet fogyaszt?
  • a gyümölcsökben található C-vitamin zöme rendszerint a héjban tárolódik?
  • a zöldtea több mint 50%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a fekete?
  • Japánban kapható kocka formájú görögdinnye? Azért fejlesztették ki őket, hogy ergonomikusabbá váljon a tárolás a szupermarketekben...
Szólj hozzá

érdekesség Egészség