2015. ápr 15.

Te mindent tudsz Londonról?

írta: FMK
Te mindent tudsz Londonról?

10 Hihetetlen tény Londonról

asdfsdf.jpg

Májusi londoni rendezvényünk apropójaként szeretnénk megosztani Veletek néhány érdekes és nem éppen „tipikus” információt az Egyesült Királyság fővárosáról. Íme:

A londoni buszok több mint 483 millió km-t futottak egy év alatt

A brit fővárosban található a világ egyik legkiterjedtebb buszhálózata, körülbelül 19500 buszmegállóból és 8500 járműből áll, ami egészen elképesztő adat. (Budapesten 1200-1300 busz szállítja az utasokat.)

afgafgh.jpg

Sajátos metróhálózat

Noha a londoni metróhálózat meglehetősen jónak mondható, akad benne furcsaság. Mondjuk az, hogy akad olyan vonal, amelyen két megálló között mindössze 260 méter (kb. két futballpálya hossza) a távolság. Az út mindössze 20 másodpercig tart, ám jellemző a drágaságra, hogy a jegy így is 4 font 30 pennybe (1670 forintba) kerül.

Londonban él a legtöbb milliárdos

A legfrissebb adatok szerint 72 milliárdos vallja otthonának a várost, ami jóval meghaladja a második helyezett moszkvai adatot (48). A harmadik egyébként New York 43-mal. (Az első ötbe még két amerikai város, San Francisco és Los Angeles fért be.) Érdekes, hogy Londonban kétszer annyi milliárdos él, mint Szaúd-Arábiában.

afgadfg.jpg

Annyian élnek Londonban, mint Ausztriában

A városban 8,4 millió ember él, ami körülbelül annyi, mint Ausztria teljes lakossága. Érdekes, hogy 1939-ben a jelenleginél valamivel többen éltek a Temze-parti településen, 8,6 millió ember. A szakemberek szerint a következő másfél évtizedben komoly növekedés várható, 2021-re 9, míg 2031-re már 10 millió ember él majd a városban.

A zöld város

London területének közel fele, 40 százaléka zöld, ez körülbelül 173 négyzetkilométert jelent, ami például Manhattan területének háromszorosa.

sfghsghsfgh.jpg

Akkora a GDP-je, mint Szaúd-Arábiáé

Azt eddig is tudtuk, hogy London a világ egyik pénzügyi központja, de még ennek tudatában is megdöbbentő, hogy az ott megtermelt GDP akkora, mint Szaúd-Arábia teljes bruttó nemzeti összterméke és kétszerese Iránénak. Ez a számokra lefordítva azt jelenti, hogy a londoni GDP 761 milliárd dollár, Szaúd-Arábiáé 743,5, míg Iráné 368.9 milliárd dollár.

Szinte mindenki a szolgáltató szektorban dolgozik

A lakosság 85 százaléka (!) dolgozik a szolgáltatóiparban, ami megfelel Uruguay teljes lakosságának. A Nagy-London közigazgatási határain belül dolgozó alkalmazottak közül 3,2 millióan dolgoznak ebben a szektorban; Uruguay lakossága 3,4 millió. 

london_5.jpg

Bábeli zűrzavar

Ha akad város a világon, ahol igazi bábeli zűrzavar uralkodik, akkor az London, ahol több mint 300 (!) nyelven beszélnek. A legnépszerűbbek (egy iskolai felmérés szerint és természetesen az angol után) a bengáli, a gujarati, a punjabi, a kantoni és a mandarin. A világon egyébként körülbelül 7000 nyelvet beszélnek. Érdekes, hogy nem London vezeti a listát, hanem New York, ahol a The Economist magazin becslése szerint 800 nyelven értethetjük meg magunkat.

A legdrágább lakás egy kis ország éves GDP-jébe kerül

A londoni lakásárak horrorszinten állnak, így nem csoda, hogy a világ egyik (ha nem a) legdrágább lakását is vették meg, amikor 227,5 millió dollárt adtak az 1600 négyzetméteres ingatlanért. A Fülöp-szigetek viszonylagos közelségében fekvő Palau GDP-je a Világbank szerint 247 millió dollár. (Az apartman egyébként bútorozatlan volt...)

A négy futballpályányi London Eye

A brit főváros egyik szimbóluma lett a London Eye, amelyre felszállva csodás panorámában gyönyörködhetünk (már ha nem esik és nincs köd). Nos, ha kihajtogatnánk a kereket, akkor négy futballpálya hosszúságot, azaz 424 métert kapunk.

sthsrzj.jpg

 Forrás: http://kivultagasabb.blog.hu/2014/08/09/tiz_elkepeszto_teny_londonrol

Szólj hozzá

Ajánlók