2014. jún 18.

A C-vitamin

írta: FMK
A C-vitamin

2.jpg

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az ember számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.

A C-vitamin – Aszkorbinsav – vízben oldódó vitamin, tehát a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Ezért naponta szükséges pótolnunk. Túladagolás ugyan nem alakulhat ki, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy igen hosszú távon szedett, igen nagy dózisa elősegíti a vesekő képződését. (Egy finn kísérlet szerint az öt éven keresztül, napi 2 grammos C-vitamin-bevitel legfeljebb hasmenést okoz, egyéb káros mellékhatása nincs.) Fontos szereplője az anyagcsere és a hormontermelés folyamatainak, részt vesz a hajszálerek, a fogak és a csontok felépítésében, az íny, a nyálkahártya védelmében.

Az aszkorbinsav antioxidánsként fejti ki áldásos hatását a szervezetünkre. A napi beviteléről szóló 60 mg-os legendák azonban csak a skorbuttól óvnak meg bennünket. Ettől azért jóval többre van szüksége a szervezetünknek a mai környezetszennyezés mellett!

A C-vitamin megsemmisíti a fölösleges vérzsiradékot azáltal, hogy gyorsítja az elégetésüket. Egyúttal elősegíti a májban képződő koleszterin epesavakká való átalakulását. Védi ereinket és ezzel szívünket is, mivel az egyik legerősebb antioxidáns. A C-vitamin pozitív hatásai ezzel a felsorolással még távolról sem értek véget.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a C-vitamin gátolja a nitrozaminok keletkezését, melyek jelentős szerepet játszanak a rákos sejtek kialakulásában és növekedésében. Nagy segítséget nyújt a dohányosoknak, és az éppen leszokni kívánóknak, antioxidáns hatása miatt.

Segíti a hemoglobin és a vörös vérsejtek képződését a csontvelőben. Azáltal, hogy segíti a vas felszívódását az emésztőrendszerben, rendkívül jelentős szerepe van a vashiány okozta anémia megelőzésében, és gyógyításában.

Nem utolsósorban fontos megemlíteni a C-vitamin szerepét az immunrendszer erősítésében és az allergia mérséklésében.

Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit), télen ezek, vagy az ezekből úgynevezett „hideg” eljárással készült teák, szörpök, gyümölcsborok fogyasztását kell szorgalmazni. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények (ezüst, réz, alumínium, vas; kivétel az arany) használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.

Szólj hozzá

Egészség C-vitamin