2015. máj 06.

Túl sok a feladat? Segítünk!

írta: FMK
Túl sok a feladat? Segítünk!

Te alkalmazod a Pareto-elvet?

great-to-do-list.jpg

Egyértelmű, hogy a magas teljesítmény egyik legnagyobb kulcsa a kitartó fókusz, a koncentráció. Sokaknak azonban nehéz a hosszú távú figyelmet fenntartani, és elvesznek a feladatok sokaságában. Most azonban mutatunk egy érdekes, hasznos gondolatot.

shutterstock_178943339.jpgVilfredo Pareto olasz közgazdász 1906-ban alkotta meg azt a képletet, mellyel az egyenlőtlen vagyonelosztást írta le saját megfigyeléseire alapozva. Azt állította, hogy a megtermelt javak 80%-a a társadalom 20%-ához kerül a társadalomra jellemző vagyonelosztás során. A 80/20-as elv alapján további elméletek születtek, széles körben kezdték el megfigyelni, majd tudatosan alkalmazni. Az üzleti életre vetítve azt mondhatjuk, hogy az ügyfelek 20%-a hozza az eladások és a haszon 80%-át.


A Pareto-elvet alkalmazva képesek lehetünk arra, hogy a legfontosabb feladatainkra összpontosítsunk. Ha napi tevékenységünk 20%-a hozza eredményeink 80%-át, akkor 10 napi elvégzendő feladatból 2 olyan is akad, melyek együttesen több hasznot, eredményt termelnek, mint a maradék 8 együttvéve.
De mégis hogyan tudjuk kiválasztani, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyekre fókuszálnunk kell?
A következő 3 lépés segíthet a munkánkban is alkalmazni a Pareto-elvet:


1. Készítsünk egy listát, amin a következő hónap 30 legfontosabb tevékenysége szerepel.
2. Válasszuk ki ezek közül azt a néhányat, melyek szerintük nélkülözhetetlenek és a legnagyobb eredményt ígérik vállalkozásunk, munkánk szempontjából.
3. A végére körvonalazzunk csupán 3 tevékenységet, és összpontosítsuk figyelmünket, időnket ezekre.
A legnagyobb értékteremtés szabálya szerint foglalkozzunk kevesebb dologgal, ám azok a legfontosabbak legyenek.


Napjainkban a figyelem elterelődését tartjuk a munkánk és eredményességünk szempontjából a legádázabb ellenfélnek. Fókuszáljunk feladatainkra, legyünk eredményesek és sikeresek!

entrepreneur_happyatwork_shutterstock_236873656.jpg

Forrás: Brian Tracy – Motiváció 93-100

Szólj hozzá

Üzlet