2015. máj 06.

Kirándulnál a szabadban? Íme néhány remek úticél!

írta: FMK
Kirándulnál a szabadban? Íme néhány remek úticél!

Megérkezett végre a várva várt tavasz! Következő cikkünkben 10 olyan gyönyörű helyet ajánlunk neked az országban, melyeket érdemes meglátogatni és nem csak az év ezen időszakában!

happy-family-pastel.jpg

Babócsa
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található falu legfőbb nevezetessége Európa legnagyobb, összefüggő, fehér nárciszmezeje a Basa-kertben. A virágszőnyeg március végén, április elején pompázik a falu határában. A nárciszokat a legenda szerint még a török időkben ültették a basa háremhölgyeinek gyönyörködtetésére. A környéken a nemzeti parkot és számos 11-14. századi romot is érdemes felfedezni, ahogyan a frissen felújított fürdő gyógyhatású termálvízét, valamint a Helytörténeti Gyűjteményként nyilvántartott falumúzeumot a Prinke-kastélyban.narciszok22.jpg

Tihany
A balatoni falu önmagában egy néprajzi múzeum, körbevéve szebbnél szebb kirándulóhelyekkel, mint például a Csúcs-hegy, a Belső-tó, a Visszhang-domb, a sziklába vájt Barátlakások vagy a Gejzírkúpok. Júniusban virágzik a híres levendulamező, ami szintén egy szép úti cél a félszigeten, a Csúcs-hegy oldalán. A virágok illata olyankor betölti a környéket, vonzza a lepkéket, a méheket és a nyugalmas sétára vágyó utazókat. Tihany ezek mellett tele van hangulatos éttermekkel, csodálatos panorámát nyújtó kilátópontokkal, kávézókkal, fagyizókkal és hagyományörző kézműves boltokkal.

tihany_4.jpg
Tata
Nem is hinnéd, mennyi szép helyet rejt ez a csendes kis város. A Tatai várat és az Öreg-tavat mindenki ismeri, de érdemes felkeresni az Esterházy-kastélyt, az Angolkertet, az öreg platánfát (ami idén ezüst érmes lett az Év Fája versenyen) és a Cseke-tavat is. Egy jó panorámáért másszuk meg a Kálvária-dombot, a víztornyot vagy a Fellner Jakab kilátót. Az Öreg-tavon vitorlázni és csónakázni is lehet, ha pedig marad még időnk vagy több napra érkezünk, iktassunk be egy túrát a szépséges Gerecse erdőibe, ami Tatától csak pár perc autóval.

tatai_var_es_tatai_to.jpg

Hollókő
Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő falu tavasszal a legszebb. Csendes, barátságos hely egy romantikus hétvégi kiránduláshoz, feltéve, hogy nem húsvétkor megyünk. Az ófalu utcái, házai és fa homlokzatú temploma a legszebb magyar népmesék világát idézik, a közeli vár pedig varázslatos kilátást nyújt a dimbes-dombos vidékre. Ne hagyjuk ki a helyi éttermek hagyományos palóc ételeit, és a környék finom borainak kóstolóját sem.

hollokoi_var.jpg
Szentendre
Zegzugos utcáival, felújított korzójával és dunai panorámájával, mediterrán hangulatával egy tökéletes délután helyszíne lehet. Éttermek, cukrászdák, ajándékboltok, galériák között válogathatunk, sétálhatunk a Duna partján vagy ellátogathatunk a Skanzenbe a régi idők életérzéséért. Májustól a Dumtsa Jenő utcában egész nyáron gasztronómiai és kulturális forgatag várja a turistákat.

2651111121050215_szentendre_varoskep_wikipedia1.jpg

Kopaszi-gát
A főváros trendi szabadidős helyszíne kávézókkal, éttermekkel, sok zölddel. Piknikre is alkalmas, könnyen megközelíthető és nem annyira zsúfolt, mint a Margitsziget.

20080825randihely22.jpg
Gödöllő
A Grassalkovich-kastély parkjában sétálni tavasszal fenséges élmény. A 28 hektáros park ingyenesen látogatható. Érdemes felkeresni az Erzsébet-parkot is, Sisi első egész alakos szobrával, a Világbéke-gongot, a Szent István Egyetem épületét, a Királyi Várótermet, az Alsóparkot a kastély mellett, a Pelikános-kutat és a felújított Fő teret.

1275829374.jpg

Gemenc
Az ország legszebb erdejét gyalog, csónakkal, kerékpárral, kisvasúttal, lovas kocsival, katamaránnal és sétahajóval is bejárhatjuk. Bármelyiket is választjuk felejthetetlen élmény lesz. Elindulni a Pörbölyi Turisztikai Központból érdemes, ahol minden szükséges információt beszerezhetünk a területről. A gyönyörű ártéri erdőkben olyan őshonos hazai vadállatokat láthatunk, mint gímszarvasok, vaddisznók, sasok, szürke gémek és sólymok, valamint kis szerencsével fekete gólyát is.

42_gemenci-szarvasok-1.jpg
Veszprém
Veszprémet az teszi romantikussá, hogy dombokra épült, így néha völgyben sétálunk, néha dombtetőkről nézhetünk szét. A patak parton kettesben bringázni egy szép tavaszi napon a legjobb program lehet, de az állatkert is csodás, ahogy az Óváros tér környéke is. Ne hagyjuk ki a veszprémi várat sem, melynek északi oldalán kisétálhatunk a Szent Benedek-hegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a közeli tájra.

img019650.jpg
Károlyi kert
Ha Budapesten szeretnél egy rövid sétát tenni, akkor a Károlyi-kert az egyik legjobb választás. A főváros egyik legrégebbi, francia stílusú palotakertje egy valóságos oázis. Aki nem hiszi, járjon utána.

54_big.jpg
Forrás: http://itthon.blog.hu/2015/03/03/10_romantikus_tavaszi_kirandulohely

Szólj hozzá

Ajánlók