2015. ápr 15.

Éltető összetevőink XXIII. Spárga

írta: FMK
Éltető összetevőink XXIII. Spárga

argargar.jpgA spárga vélhetően eurázsiai eredetű, a liliomfélék családjába tartozó kétlaki, egyszikű növény. Nyúlárnyék néven is ismert, mert évelő és nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek hajtásai, melyekkel nyújthat némi árnyékot kisebb-nagyobb állatoknak.

Egyik különlegessége, hogy a spárganövénynek női és hímegyedei is vannak. Gyökérzete viszonylag lassan erősödik meg, a hajtások színe pedig attól függ, hogy a föld felett vagy a föld alatt növekedtek. Ha napfény éri őket, a spárga bezöldül. Viszonylag drága zöldségnek mondható, mert gondos ápolást igényel, valódi európai idényzöldség.

Pozitív hatása egyrészt abban rejlik, hogy jól emészthető rostok alkotják a növény szárát, a hajtások pedig jelentősen gazdagok A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban. Az A-vitamin védi a nyálkahártyát és a sejteket, illetve a látásra is pozitívan hat. Az utóbbiak közül a tiamin (B1-vitamin) az idegrendszer működésében fontos, a riboflavin (B2-vitamin) pedig az anyagcserében és a sejtek energiaellátásában fejti ki jótékony hatását.

agaethasth.jpg

Rengeteg értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz. Ezen kívül kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. Ásványi anyag tartalmát tekintve a cink 300 életfontosságú enzim működéséhez szükséges, erősíti a kötőszöveteket és az erek falát, serkenti az agy működését. Hiánya csökkent libidót, és impotenciát – ezek tükrében meglapozottnak tűnhet az a népi tapasztalat, mely afrodiziákumként is számon tartja a spárgát - okozhat. A folsav ugyan a legtöbb élelmiszerben jelen van, de a spárgában rendkívüli mennyiség található (1 grammban 1 mikrogramm, vagyis 100 g elfogyasztása már fedezi a napi szükségletet). A zöld spárga klorofillban gazdag, a C-vitamin és a karotin tartalma is magasabb, mint világos változatában.Kalóriatartalma alacsony, mivel a hajtások nagy része, 93-95 %-a víz. Kifejezetten alacsony a cukor- és szénhidráttartalma (utóbbi összesen 2 gramm).

Gyógynövényként több évszázada tartják számon a spárgát. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, utóbbi a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Méregtelenítő hatása ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó tulajdonsággal is bír.

adfghagha.jpgA spárgának a szépségápolásban is pozitív hatást tulajdonítanak, miszerint a nyersen fogyasztott, fémekben gazdag spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással lehet az olyan bőrhibák, mint pl. a pattanásosság és az ekcéma kezelésére. E-vitamin-tartalmáról már esett szó, antioxidáns és immunserkentő hatásán túl védi a bőrt a ráncosodástól. A B-vitaminok is kiveszik részüket a „szépségápolásban”: a riboflavin a haj és a körmök felépítésében játszik szerepet, a piridoxin (B6-vitamin) életerőt ad, a biotin a rugalmas bőr és az egészséges haj szépségvitaminja, a niacin a sejtenergiához, az életörömhöz és az alváshoz szükséges, a pantoténsav pedig az életerő, a haj színének vitaminja.

Szólj hozzá

Egészség