2015. jan 19.

Éltető összetevőink XX. Spirulina

írta: FMK
Éltető összetevőink XX. Spirulina

spirulina.jpg

"Zöld arany”

A Spirulina platensis egy fonalas cianobaktérium-faj, melyet nagy mennyiségben találunk  trópusi és szubtrópusi vizekben. A Spirulina elnevezés onnan ered, hogy a soksejtű fonal spirálszerűen feltekeredik. Tápanyagokban rendkívül gazdag algafajta, mely, mint az egyik legrégebben forgalmazott természetes táplálék-kiegészítő. Az algák szinte minden vitamint tartalmaznak, de mindemellett ehhez jön még 41 féle ásványi anyag.

Kiemelkedő a fehérjetartalma, így fontos alapvető aminosavakhoz juttatja a szervezetet, emellett igen jelentős a B-, C- és D-vitamin tartalma is. Ásványi anyagokban gazdag, valamint nagy mennyiségben tartalmaz enzimeket és klorofillt is. A klorofill elősegíti a vörösvérsejtek termelését, és pozitív hatással van az emésztésre, a hormonháztartásra. A klorofill segíti a vérképződést és a vértisztítást, stimulálja az anyagcserét és a sejtlégzést. Ennek köszönhetően jótékonyan befolyásolja a sejtek élettartamát és a regenerációs folyamatokat, ezzel lassítva az öregedést. Ezeken túl támogatja az agy, az idegrendszer, a hormonháztartás és a testfolyadékok fiziológiai egyensúlyát is.

Már egyes ősi kultúrákban is fogyasztották a „zöld aranyat”, az utóbbi évtizedekben azonban számos helyen mesterségesen is elkezdték termeszteni eme algafajtát, miután felismerték rendkívül jótékony hatásait.

A spirulina hatásai  igen sokrétűek, tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy általános egészségjavító, roboráló és egészségmegőrző hatással bír.

Mindez annak is köszönhető, hogy a spirulina nem csak gazdag számos tápanyagfélében, hanem ezeket egyúttal az emberi szervezet számára igen kedvező, kiegyensúlyozott arányban tartalmazza.  A spirulina egészen pontosan a következő tápanyagokat tartalmazza jelentősebb mennyiségben:

- vitaminok : B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP,

- mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium.

- különböző enzimek, béta-karotinoidok, fikocianin, többszörösen telítetlen zsírsavak, illetve klorofill. Fontos megjegyezni még, hogy a spirulina nem csak a testre gyakorol  kedvező hatást, hanem a kedélyállapotra, illetve a szellemi teljesítőképességre is! 

Annak érdekében, hogy a testen belül zajló kémiai folyamatok hibátlanul működjenek, sejtszinten sav-bázis-egyensúlyra van szükség. A Spirulina algafogyasztása segít helyreállítani a túl sok elfogyasztott hús, cukros üdítő és készétel által savas irányba tolt pH-értéket.

Szólj hozzá

spirulina Egészség Éltető összetevőink