2014. dec 10.

Természetes téli erőforrás, tippek, hogyan maradj fitt a hideg időben is!

írta: FMK
Természetes téli erőforrás, tippek, hogyan maradj fitt a hideg időben is!

arckez3.jpg

Újra itt a tél, hideg van, semmi kedvünk kimenni az utcára, igaz? Íme, néhány egyszerű tipp, hogyan kerüld el a téli levertséget.

Kerüld a stresszt, nevess sokat!

Kutatások bizonyítják, hogy a stresszes életmód is káros hatással van védekezőképességünkre. Viszont az is közismert, hogy ha sokszor és jóízűen nevetünk, jelentősen megnövekszik ellenálló képességünk. A nevetés csökkenti a stressz hormonok szintjét, és elősegíti a védő hatású immunsejtek termelődését. Egyes kutatók szerint a nevetés élettani hatása nagyjából megegyezik egy közepes intenzitású testmozgás értékével. Egy amerikai tanulmány szerint, ha egy percig folyamatosan nevetünk, szívritmusunk annyira felgyorsul, mintha tíz percig tekertünk volna a szobabiciklin. 

Egy kevés mozgás ...

Persze a nevetés mellett nem árt, ha rendszeres testmozgásra is szorítunk időt. Már az is jó, ha időnként fél órát gyalogolsz autózás vagy buszozás helyett, de az ideális az, ha legalább hetente kétszer fél órát intenzíven mozogsz (futás, biciklizés, torna). Ilyenkor megemelkedik a vérnyomásod, izmaid megfeszülnek, és a gyorsuló légzés hatására javul a szövetek oxigén- és tápanyagellátása is.

Csökkentsd a cukrot!

A cukor, a fehér liszt és a túlságosan zsíros ételek megterhelik az immunrendszerünket is. Egy kiadós, „nehéz” étkezés után te is érzed, hogy pihenésre, alvásra van szükséged, hiszen egész szervezeted az emésztéssel van elfoglalva. Egy „könnyű”, főleg zöldségfélékből álló ebéd után viszont frissebb és energikusabb vagy – nem véletlenül. Ráadásul a túlzott cukorfogyasztás csökkenti a gyomorsavtermelést, ami különösen megnehezíti a megfelelő emésztést.

Kávé helyett gyógytea

A túlzott koffein-, alkohol- és cigarettafogyasztás nem újdonság, hogy immunrendszerünkre is negatív hatással van. Ezek helyett dönts inkább a gyógytea mellett: a nem túl forró vízben áztatott lapacho, kamilla, bodza, hársfavirág nemcsak egészséges, hanem természetes módon élénkíti is a szervezetet. Az élet gyökerének is nevezett ginzeng szintén élénkítő, frissítő hatású, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag, de tartalmaz kalciumot, vasat és magnéziumot is. Szárított gyökeréből készíthetsz főzetet is.

Aludj, pihenj eleget!

Végül, de nem utolsósorban: az egészséges táplálkozás és a testmozgás egyértelműen nagyon fontos, de legalább ekkora jelentősége van a megfelelő alvásmennyiségnek is. Ha nem alszol eleget, és nem pihened ki magadat, szervezeted elfárad, és védtelenebb leszel a fertőzésekkel szemben. Az alvás kifejezetten támogatja az immunrendszert – ha ugyanis legalább hat, de inkább nyolc órát alszunk egyhuzamban, olyan hormonok szabadulnak fel testünkben, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a kórokozókkal szembeni védekezésben.

Szólj hozzá

fittség Egészség téli erőforrás