2014. dec 10.

Szilveszteri babonák és a nagy újévi fogadalmak

írta: FMK
Szilveszteri babonák és a nagy újévi fogadalmak

2015-nye-1024x682.jpg

Habár „csak” néhány száz éve búcsúztatjuk december végén az óévet, a szilveszter mégis a legek ünnepe. A legzajosabb, a legnyitottabb, a legvidámabb napja ez az évnek, és ehhez a dátumhoz kötődik a legtöbb babona is. Ilyenkor tesszük a legtöbb fogadalmat, amiből persze képtelenség az összest megtartani.

Ha egész évben nem is törődtünk velük, december végén biztos betartjuk a babonák előírásait, megígérjük, hogy többet törődünk az egészségünkkel, változtatunk az életmódunkon. Nézzük, mik a legismertebb babonák és melyek a leggyakoribb fogadalmak a jövő évre nézve.

Babonák

Annak idején a legények az ostorral, a kolomppal és a kereplővel az ártó szellemeket próbálták elűzni. Ma a szilveszteri duda hivatott arra, hogy a bajt elijessze. Az év utolsó napja állítólag előre vetíti a következő évet, ezért e napon vannak tiltott és kötelező feladatok, amiket jó betartani. Mosni, teregetni például azért nem szabad, mert kirázzuk a gazdagságot, de éppen ezért nem ildomos még a szemetet sem kidobni. Nem hoznak szerencsét a szárnyasok sem, hiszen hátrafelé kaparják a pénzt, sikert, míg a malacok orrukkal kitúrják számunkra mindezeket. Akinek olyan malaca van, hogy még a malac farkát is meghúzhatja, annak szinte már biztos, hogy a következő év csak csupa jót hozhat. Közismert, hogy az újévi étkezést lencsével kell kezdeni, s ennek a lencsének megfőve szilveszter éjjelén, pontban éjfélkor már a konyha asztalán kell lennie. Aki tehát bulizni megy, még indulás előtt tegye ki az asztalra a fazék lencsefőzeléket. Pénzt hoz a házhoz az is, ha valami aranyszínűt lógatunk a bejárati ajtó közelébe.

Újév napján veszélyes dolog a vendégeskedés, nem csak azért, mert kialvatlan háziakat talál a hívatlan vendég, de a népi hagyomány szerint az első bekopogtatónak mindenképpen férfinak kell lenni, nehogy elinaljon a szerencse. Ez a hagyomány, abban a formában maradt meg, hogy mindig a férfinak kell elsőként boldog újévet kívánnia.

Természetesen ilyen jeles napon nem maradhatnak el a jóslatok sem, hiszen a kíváncsiság ördöge egy tiszta lappal induló újév hajnalán biztos ott mocorog mindenkiben. A hideg vízbe öntött forró ólom vagy a gyanta formája a jövőt vetítette előre, de ez mára már feledésbe merült, éppúgy, mint az újév napján a jeges vízben való mosakodás az udvaron.

Fogadalmak

A leggyakoribb fogadalmak közül is első helyen áll általában a szent elhatározás, hogy megválunk néhány kilótól. Túl a karácsonyi ünnepi lakomákon könnyű szívvel tesszük meg a nagy ígéretet, amit még elsején is könnyűnek érzünk, később persze már elbizonytalanodunk. Ha hűek akarunk maradni a szilveszteri fogadalmunkhoz, és belevágunk a fogyókúrába, jól tesszük, ha egy kevésbé drasztikussal kísérletezünk. Első lépésként például áttérünk az egészséges táplálkozásra.

Dohányosoknál szinte minden esetben ugyanaz a fogadalom, szilveszterkor még önfeledten szívom a cigit, de elsején lerakom. Akiben elég erős az elhatározása, az valóban el tudja nyomni az utolsó szálat, és soha többet nem gyújt rá, de vannak, akiknek ez nem megy, és  „mankót” választhatnak: tapasszal csökkenthetik a nikotin adagot, létezik akupunktúrás leszoktatás is.

A nagy elhatározások sorából nem maradhat ki, hogy többet foglalkozunk magunkkal és szeretteinkkel. Mivel a mondás szerint csak az tud másokat szeretni, aki saját magát is szereti, kezdjük rögtön a saját magunk kényeztetésével. Ha lehetőség van rá, alkalmanként iktassunk be egy-egy wellness, vagy aktív pihenő kúrát, és legalább hetente egyszer tartsunk egy olyan napot, amikor otthon kényeztetjük magunkat. Ezzel persze nem is kell megvárni az új évet, jól tesszük, ha már az esti bulira való készülődést is egy ilyen házi wellness csomaggal indítjuk.

Ehhez az első lépést egy kád meleg víz jelenti, amibe jócskán locsolunk fürdőhabot, temperamentumtól függően csepegtethetünk egy kis citrom vagy levendula illóolajat. Fokozhatjuk a hangulatot a hozzá illő illatmécsessel, ami a kedélyünket is javítja.

A szilveszteri fogadalmak lényege talán egyetlen egy gondolattal megfogalmazható, legyen a fogadalom tárgya bármi, a lényeg mégis csak, hogy az év többi 364 napján is eszünkbe jusson, hogy ígéretet tettünk valakinek, akinek nem szeretnénk csalódást okozni: saját magunknak!

Boldog új évet Mindenkinek, legyen a jövő évünk boldog és sikerekben gazdag!

Szólj hozzá

szilveszter újévi fogadalmak Ajánlók