2014. dec 10.

Éltető összetevőink XIX. Acerola

írta: FMK
Éltető összetevőink XIX. Acerola

acerola.jpg

Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra) valójában citrusféle, csupán formája és színe miatt nevezik cseresznyének. Kb. 5 méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, éretten világító narancsvörös vagy sötétvörös csonthéjas, alma alakú gyümölcsöt terem.

Az acerola fa vadon nő, de mostanra már termesztik Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában is.  

A gyümölcs kiemelkedő értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, de sajnos vigyázni kell vele, mert ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. 

A C-vitaminon kívül az acerolában több mint 150 más anyagot azonosítottak, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, bioflavonoidokat, foszfort, stb..

Található még benne dextróz, fruktóz, szacharóz, valamint rost, fehérje, lipid és zsírsavak.

Napjainkban, több országban ’csoda növényként’ is emlegetik, hiszen a magas C-vitamin tartalom miatt megfázásra, náthára, és vérszegénységre is egyaránt kiválóan alkalmazható.

Használják mint gyulladás gátló, vizelethajtó. Továbbá élénkíti a májat és a vesét, támogatja a szív működését, a sebek gyógyulását. Segítségünkre lehet még hasmenés, meghűlések, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma valamint a tbc esetén is. Fertőzések megakadályozására is kiváló. Igen erős antioxidáns hatással bír.

Manapság az acerolából bőrápoló szereket is készítenek, vitamin- és ásványi só tartalma miatt. Ezek harcolnak a szabadgyökökkel, lassítják a sejt-öregedést és frissítik a fáradt, stresszes bőrt.

Tudományos vizsgálatok kimutatták és alátámasztották, hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni.

Sokan nem is tudják, hogy valamikor Magyarországon is nagy acerola ültetvények voltak, azonban a kevés gyümölcshúshoz képest túl nagy helyet foglalnak el a magjai, az íze is savanyú volt, ezért haszontalannak találták és kivágták, kiirtották. Szerencsére Erdélyben még találhatók vegyszermentes, biológiailag tiszta környezetben Acerola ültetvények.

Szólj hozzá

Egészség Éltető összetevőink Acerola