2014. nov 14.

Éltető összetevőink XVIII. Homoktövis

írta: FMK
Éltető összetevőink XVIII. Homoktövis

homoktövis.png

’A homok aranya’

Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a nálunk is egyre inkább hódító cserje, a homoktövis (Hippophae rhamnoides), mely eredetileg egy a Himalája lejtőin termő növény. Hódító útja során a világ majd minden táján elterjedt, rendkívüli hatásáról a régiek feljegyzései mesélnek. Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, az “egészség tárának” is hívják.

A skandináv országokban nagyon régóta az egyik leghasznosabb 'téli gyümölcs'.

Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő, de hazánkban is honos.

A homoktövis összetételét tekintve messze kiemelkedik a bogyósok közül magas tápértékével és vitamintartalmával.

A ’homok aranyából’ készült termékek „biokorrekciót” végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból és más bioaktív anyagokból komplex, jól felszívódó, természetes étrend-kiegészítő formában.

Kiemelkedő a C-vitamin tartalma (500-900mg/100g), mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese!

Ezen felül gazdag még A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g, ez magasabb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitolajsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.

Napjaink legújabb kutatásai a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. Magas antioxidáns tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált.

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. 

Magas C-vitamin-tartalma miatt általános legyengülés, illetve fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot.

Antibakteriális hatása révén jelentősége elengedhetetlen főként torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén, ahol eredményes szolgálatot tesz. A legtöbb sterol, elsősorban sitosterol, a homoktövis magolajban volt kimutatva. A szteroloknak (sitosterol, campesterol, lupeol stb.) fertőtlenítő, érzéstelenítő és gyulladás gátló hatásuk van.

Helyileg alkalmazva a homoktövis-olaj felgyorsítja a sebgyógyulást. Kifejezetten ajánlott égési és fagyási sérülésekre. Minden méregtelenítő kúra elengedhetetlen kelléke, mivel kedvezően hat a gyomor betegségeire (mint gyomor- és nyombélfekély), emellett védi a májat.

A legfontosabb szempont, hogy a feldolgozás során csak kismértékű beavatkozásnak vessék alá, különben a C-vitamin tartalom látja kárát.

Szólj hozzá

Egészség Éltető összetevőink Homoktövis