2014. okt 01.

Filmajánló: Már megint lakótársat keresünk

írta: FMK
Filmajánló: Már megint lakótársat keresünk

mar-megint-lakotarsat-keresunk.jpg

Eredeti cím: Casse-tete chinois
Rendező: Cédric Klapisch
Főszereplők: Romain Duris (Xavier Rousseau) Audrey Tautou (Martine) Cécile De France (Isabelle)

A Lakótársat keresünk trilógiai befejező része, már csak nyomokban tartalmazza az erasmusos életérzés jeleit, sokkal inkábbegy felnőtt szerelmi történet, a szerelem maga valós zavaros, reménytelen ízével. A helyszín Európából áttevődött New Yorkba, ahol a film franciasága sokkal inkább érvényesülni tud.

Lakótársat keresünk…a kezdetek

2003-at írtunk, Magyarországnak pontosan egy éve volt hátra az akkoriban még hőn vágyott európai uniós csatlakozásig. Ekkor mutatták be a magyar mozik a filmet, ami úgy ábrázolta Európát, hogy attól mindenki elájult. Láthattuk, hogy a szabadsággal, a határok eltörlődésével bárki elmehet külföldre tanulni, ahol egy multikulti, fiatalos és elfogadó közegben igazi európaivá válhat. Ami akkor még álomnak tűnt, ma már rengeteg magyar fiatalnak maga a valóság, az Erasmus program pedig az Európai Bizottság egyik legsikeresebb projektje, mely mára több millió diákot juttatott külföldi tanulási lehetőséghez.

A sikerben némi része biztos volt a Lakótársat keresünk című filmnek is, ami az erasmusos életformát emelte piedesztálra, és az első rész nálunk is hatalmas sikert aratott. Aztán jött a 2005-ös folytatás a szentpétervári esküvővel, ahol a teljes csapatot összerántották, Közel egy évtizednyi kihagyással pedig megérkezett a harmadik rész.

A helyszín most tehát nem Barcelona, hanem New York, ahová Xavier a volt felesége és a gyerekei után megy, amikor a nő elhagyja őt egy új férfiért. A városban aztán odaköltözik régi leszbikus barinőjéhez, Isabelle-hez, aki épp Xavier spermadonorságának köszönhetően vár babát. Később feltűnik a színen a fiatalkori szerelme, Martine (Audrey Tautou) is.

A rendező nagyon okosan tudja azt, hogy időközben nem csak a film szereplői, de a nézői is megöregedtek, így egy másik generációhoz kell más hangon szólnia. A Már megint lakótársat keresünk így az elsővel ellentétben nem a kezdés, hanem az újrakezdés filmje lett. Arról szól, hogy felnőttként, két gyerekkel sem késő újradefiniálnunk önmagunkat, és úgy élni, ahogy igazán szeretnénk. Nem késő új életet kezdeni egy új városban, és sosem késő új szerelmet találni, legyen az akár egy régi. Életigenlő, játékos mozi, ami elsősorban a fiatal szülőknek okoz majd sok örömet. 

Szólj hozzá

filmajánló Ajánlók