2014. okt 01.

Éltető összetevőink XVII. Fekete ribizli

írta: FMK
Éltető összetevőink XVII. Fekete ribizli

fekete_ribiszke.jpg

 Hatékony C-vitamin-bomba

A fekete ribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. A Ribes nemzetségnév a növény arab nevéből származik. Németül e névből kicsinyítőképzős főnévvel "Ribisl" néven is emlegetik, ahonnan a ribizli magyar neve származik. A "nigrum" jelző feketét jelent.

Maga a növény 120-200 cm magas cserje, termése június végén, júliusban érik be. Közép- és Kelet-Európában elterjedt, de bármilyen meglepő, ismert és termesztett Kanadában és Ausztráliában, Új-Zélandon is.

Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek, amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva.

Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyök-fogó színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.

Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A feketeribizli levele és az érett gyümölcs nagyon gazdag C-vitaminban. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut, ez jóval magasabb, mint a citrusféleségeké.

Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget.

Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával.  Segíti a bélflóra egészséges alakulását.

A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin.

Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket. A napozást kedvelők karotintartalma miatt bőven fogyasszanak belőle, mert segíti a bőrvédő melanin képződését.

Szólj hozzá

Egészség Éltető összetevőink Fekete ribizli