2014. okt 01.

7 lenyűgöző tengerparti hely

írta: FMK
7 lenyűgöző tengerparti hely

tengerpart_reinga_fok.jpg

Reinga-fok, Új-Zéland

A Reinga-fok Új-Zéland Északi-szigetén, az Aupuri-félszigeten található. Az őslakosok hitvilága szerint ez az a pont, ahonnan a halál után a lélek leveti magát, hogy végül alámerüljön a szellemek öblében. Maga a reinga szó is azt jelenti, az ugrás helye.

tengerpart_moher.jpg

Moher-sziklák, Írország

A Moher-sziklák Írország talán leglátványosabb természeti képződményeit jelentik, melyek a nyugati partok mentén, Doolin település közelében találhatók. A fenséges, szinte teljesen függőleges, hatalmas sziklafalaktól tiszta időben akár húsz-harminc kilométerre is ellátni a távolba.

tengerpart_finistere.jpg

Finistere, Franciaország

Bretagne-ban található Finistere, a szárazföldi Franciaország legnyugatibb területi egysége. Neve a latin Finis Terrae szóból ered, melynek jelentése: a világ vége. A környék bámulatos tengerpartjai mellett híres a breton nyelv és kultúra megőrzéséről is. A képen Finistere híres kiszögellése, a Pointe du Raz látható.

tengerpart_dover.jpg

Dover fehér sziklái, Anglia

Dover csodaszép, fehér mészkősziklái a Doveri-szoros büszkeségei. Anglia kapujaként is említik őket - a szigetország ugyanis itt van a legközelebb a szárazföldi Európához -, emellett az Albion - jelentése fehér - név is nekik köszönhető.

tengerpart_cornwall.jpg

Land’s End, Anglia

A Cornwall térségében található Land’s End hivatalosan is Anglia végét jelöli, ez ugyanis a legnyugatibb pontja. Cornwall azonban nemcsak azok számára jelent tökéletes úti célt, akik látványos tengerparti tájakra kíváncsiak, azoknak is érdemes felkeresniük, akiket vonz a hamisítatlan vidéki hangulat.

tengerpart_joremenyseg.jpg

Jóreménység foka, Dél-Afrika

A Jóreménység fokát - bár akkoriban még nem így hívták - először Bartholomeu Dias portugál tengerész hajózta körül. A hely igen hírhedtnek számított a tengerészek körében, köszönhetően a tengeri ködöknek és a zátonyokkal tagolt partvonalnak. Egyes hajók roncsai a mai napig látszanak a parton.

tengerpart_ocean_road.jpg

Great Ocean Road, Ausztrália

Az ausztráliai Great Ocean Roadot, vagyis nagy óceáni utat azoknak az ausztrál katonáknak az emlékére építették 1919 és 1932 között, akik az első világháború során vesztették életüket. A Warrnambool és Torquay közötti húzódó út hossza mintegy 285 kilométer, ami miatt a világ legnagyobb háborús emlékművének tartják. Leghíresebb látnivalói közé tartoznak az együttesen 12 apostol névre keresztelt sziklaformációk.

Szólj hozzá

7 lenyűgöző tengerparti hely Ajánlók