2014. aug 15.

Éltető összetevőink XVI. Kékszőlő

írta: FMK
Éltető összetevőink XVI. Kékszőlő

szolo2.jpg

A kékszőlő egy kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny gombabetegségekre ezért könnyen termeszthető. Egy elismert világfajta. Amennyiben jó minőséget szeretnénk elérni, akkor ásványi anyagokban gazdag, sovány gránittörmelékes területeken ültessük. Elviseli a meleget és a szárazságot. Érleléskor hosszú fahordós megoldás a legkedvezőbb.

Főbb fajtái: Zweigelt, Merlot, Pino Noir, Kadark, Kékfrankos, Cabernet Franc, Kékoportó, Cabernet Sauvignon.

A kékszőlőből vörösbort készítenek, de ha a kékszőlőt nem héján erjesztik, mint a vörösbor készítés esetében, hanem rögtön préselik, vagy csak rövid ideig áztatják a héján, akkor rozé bort kapunk, ami világosabb színű. 

A szőlő egészségmegőrzés szempontjából is fontos szerepet játszik az ember életében a szőlőben lévő flavonoidoknak és rezveratrolnak köszönhetően. Gyorsító hatása van a koleszterin kiürítésénél, valamint a héjában levő antocianin és proantocianin elősegíti a szervezetben levő vitaminok könnyebb beépülését.

A gasztronómiában is fontos szerepet tölt be a kékszőlőből készült bor. Kifejezetten ajánlják nemes vadak mellé, gyümölcsök és mártások környezetében. Bárány, illetve galamb mellé is kitűnő választás. Csokoládés desszert mellé pedig remek kombináció.

A szőlő élettani hatása

A szőlő teljes értékű táplálék. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező, ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így segíti a szervezet harmonikus működését. Igen nagy a vértisztító és az idegerősítő hatása, jó izomregeneráló, a bélbetegségeket is gyógyítja, fokozza az epe elválasztását, megakadályozza a vese- és a hólyagkövesedést. Reuma vagy májbetegségek esetén a fehér szőlő előnyös, hasmenés ellen a savanyú szőlők ajánlottak.

A gyümölcsben valamennyi B-vitamin megtalálható, különösen sok B12-t tartalmaz, miközben a fruktóz csak mérsékelten emeli a vércukrot. Gazdag folsavban, ami a vérképzésben fontos. Magas C-vitamin tartalma a méreganyagokat köti meg, fontos antioxidáns.

A vörös és a fekete szőlő gazdag bioflavonoidokban, ezek is antioxidáns hatásúak: a szabadgyököket megkötik. A fürtök sok mangánt, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, a szőlő rostanyagai elősegítik az emésztést.

Szólj hozzá

Egészség Éltető összetevőink Kékszőlő