2014. júl 09.

Július 4. – A Függetlenség Napja

írta: FMK
Július 4.  –  A Függetlenség Napja

american_independence_day_desktop_wallpaper.jpg

Az Egyesült Államok július 4-én a Függetlenség Napját ünnepli, ugyanis 1776-ben ezen a napon hagyta jóvá a Kontinentális Kongresszus a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat 13 észak-amerikai brit gyarmat előtt a szuverenitás felé.

Új-Anglia már 1775 áprilisa óta harcban állt a britekkel. Hosszas vita után, július 2-án a kongresszus egyhangúlag (12–0 arányban), ám titkos szavazással a Nagy-Britanniától való függetlenségre szavazott. A kongresszus a nyilatkozat megszövegezésén dolgozott, majd július 4-én, nem sokkal 11 óra után 12 gyarmat küldöttei megszavazták, s nyomdába küldték a végleges, ám ekkor még aláíratlan változatot. (New York mindkét szavazásnál tartózkodott.) Philadelphiában július 8-án a szöveg nyilvános felolvasásával és örömtüzekkel ünnepelték a nyilatkozatot. Egészen augusztus 2-ig tartott, míg a kongresszusi küldöttek aláírták a hivatalos, nyomtatott változatot, de még ekkor is csak titokban, hogy megvédjék őket a brit megtorlástól.

A Függetlenségi Nyilatkozatnak 56 aláírója volt. A dokumentumot elsőként John Hancock, a Második Kontinentális Kongresszus elnöke írta alá. Az ő kézjegye lett a legnagyobb az íven. Hancock kereskedő volt.A dokumentum aláírói közül a legidősebb a 70 éves Benjamin Franklin, a legifjabb pedig a 26 esztendős Edward Rutledge volt. A nyilatkozaton két későbbi elnök aláírása szerepel: John Adamsé és Thomas Jeffersoné, akik ebben a sorrendben követték George Washingtont az ország élén. Mindketten a dokumentum elfogadásának 50. évfordulóján, 1826. július 4-én haltak meg. Adamsről 12, Jeffersonról 26 megyét neveztek el az országban. Az aláírók közül a Marylandet képviselő Charles Carroll élt a legtovább, 1832-ben, 95 évesen hunyt el.

A Függetlenség Napját, az egyetlen olyan ünnepnapot, amelyet az egész ország egyként ünnepel, különböző hazafias megnyilatkozások kísérik. Számos politikus tartja fontosnak ezen a napon valamilyen társadalmi eseményen való megjelenést, beszédet mondani a nemzet örökségéről és népeinek kapcsolatáról. A családok általában pikniket vagy kerti barbecue-partikat szerveznek negyedikén, gyakran használják ki a hosszú hétvége adta lehetőségeket, s hívják meg távolabbi hozzátartozóikat is. Országszerte reggelente katonai parádékat, délután baseballmérkőzést, este pedig mulatságokat és tűzijátékot szerveznek.

A Függetlenség Napjának évente megrendezett, színes eseménye Nathan Hot Dog-evő Versenye, amelyre New York City Coney Island kerületében kerül sor. A monda szerint a hagyomány 1916. július 4-én kezdődött, amikor is négy bevándorló ezzel a módszerrel kívánta eldönteni, melyikük a legnagyobb hazafi.

Az amerikai népesség-nyilvántartási hivatal becslése szerint a 13 gyarmat összlakossága 1776-ban 2,5 millió lehetett. Az Egyesült Államokban ma 316,2 millióan élnek.

Szólj hozzá

Július 4. Amerikai Függetlenség Napja Ajánlók