2013. dec 03.

Filmajánló: Igazából szerelem

írta: FMK
Filmajánló: Igazából szerelem

Igazabol_szerelem.jpg

Angol romantikus vígjáték, 129 perc, 2003

Rendező: Richard Curtis

Szereplők: Hugh Grant, Colin Firth, Laura Linney, Liam Neeson, Alan Rickman, Bill Nighy, Emma Thompson, Martine McCutcheon, Keira Knightley

 

A karácsony idén is megállíthatatlanul utolér bennünket. És ha jönnek az ünnepek, akkor nem maradhat el az Igazából szerelem, a film, melynek megnézése az elmúlt 10 év alatt kultikus ünnepváró rituáléjává vált az egész világnak. De miért is?

Az Igazából szerelem Richard Curtisnek, a romantikus komédiák mesterének debütáló rendezése, amely megannyi szereplőjének egymás útjait, újra és újra keresztező szerelmi fogócskáját meséli el a karácsonyi visszaszámlálás lázában égő Londonban.

A filmben minden megvan, ami egy ilyen moziban elengedhetetlen: tapintható ünnepi várakozás és fényes esküvő, darabokba tört szívek és fellobbanó szerelmek; a legtöbb szereplőnek pedig végül (ahogy annak lennie kell) karácsony este minden jóra fordul. Hugh Granttől Emma Thompsonig mindenki megkapja a maga emlékezetes nagyjelenetét, amin mi filmnézők újra és újra meghatódhatunk, nem számít, hogy már számtalanszor láttuk azokat a bizonyos jeleneteket, de a showt mégis a rocknagypapa szerepében brillírozó Bill Nighy lopja el. Hiszen ki ne dúdolná fejből azokat a fülbemászó dallamokat, melyek már a film elején is felcsendülnek.

A film története nem mondható eredetinek, hiszen nincsenek benne olyan karakterek, akiket még nem láthattunk máshol, viszont ilyen ellenállhatatlanul egy csokorba kötve, varázslatosan és gazdagon fűszerezve nem tálalta még fel nekünk senki. Ehhez kellett a rendező fantáziája, aki a már jól ismert kliséket olyan apró filmnyelvi és dramaturgiai leleményekkel teszi ellenállhatatlanná, mint az esküvői videóként elmondott szerelmi vallomás, vagy éppen egy, a hősök útját terelgető álruhás Kupidó.

Éppen ezért mondhatjuk, hogy a filmre igaz Umberto Eco híres mondása, miszerint: "Két közhely nevetséges, száz szívbemarkoló!". Az Igazából szerelemnek kétségtelenül helye van a Boldog Karácsony receptkönyvében, ami mellé csak a legjobb vacsorafogás, a legfinomabb üveg bor, és a család kedvenc süteménye kerülhet.

Ettől a filmtől mindent megkapunk, amit egy romantikus, karácsonyi vígjátéktól várunk: a bizonyítékát annak, hogy a szerelem tényleg körülvesz minket.

Szólj hozzá

karácsony filmajánló ajánlók Igazából szerelem