2013. aug 01.

Éltető összetevőink IV. Fokhagyma

írta: FMK
Éltető összetevőink IV. Fokhagyma

 

fokhagyma4213.jpg

Őshazájából, a kirgiz sztyeppékről több mint 10 ezer éve indult világhódító útjára. Gyógyerejét már a görögök, egyiptomiak, rómaiak is kihasználták. Egyes ókori népek pedig különös varázserőt tulajdonítottak neki, gerezdjeit amulettként viselték nyakukon, hogy megvédje őket az ártó szellemektől.

A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét.

A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt “büdös ember” a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.

A fokhagyma már jóval a Drakula-sztori előtt arra szolgált a népi folklór szerint hogy vámpírokat űzzenek el vele. Állítólag azért, mert a vámpíroknak nagyon kifinomult a szaglásuk, és a fokhagyma erős szaga elijeszti őket. A valóságban pedig nagyon hasznos kétféle vérszívó ellen: a szúnyogokat és az atkákat is távol tartja.

Számtalan pozitív élettani hatása ismert

Megnyugtatja a szapora szívverést, a szívizomgörcsökre is jótékony hatással van, és véralvadásgátló hatása révén segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Jó hatású a vénás és visszérbetegségek, valamint aranyérpanaszok esetén is. Enyhíti a menstruációs görcsöket, tágítja az ereket. Külsőleg gennyes sebek illetve herpesz kezelésére használható.

Nincs még egy olyan fűszernövény, amely egyszerre gyógyszer és varázsszer. Tágítja az ereket, baktériumölő és bélfertőtlenítő, enyhíti a gombás fertőzéseket, serkenti az immunrendszert.

…és ez is igaz:

Az étel a paradicsomtól és az oregánótól olaszos, a bortól és a tárkonytól franciás, a tejföltől oroszos, a  citromtól és a fahéjtól görögös, a szójaszósztól kínai lesz. A fokhagymától finom!

A bölcsek szerint négy őselem létezik: tűz, víz, föld és levegő. Valójában öt van. Az ötödik a fokhagyma.

Szólj hozzá

fokhagyma Egészség Éltető összetevőink